Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το Δημόσιο κατεβάζει ρολά – Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ

«Εκτός λειτουργίας» τίθεται σήμερα το Δημόσιο λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να στείλει ένα «ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και των σχεδίων πλήρους κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος». Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ ελήφθη μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την Απεργία – Αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Παράλληλα το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε την προκήρυξη νέας αποχής «από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου».
Στην σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς οι δήμοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται από τις διαδικασίες αξιολόγησης, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις στην υγεία θα συνεχισθούν την 1η και 2 Οκτωβρίου, ζητώντας «ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ», ενώ προσανατολίζονται στην κήρυξη 24ωρης Πανυγειονομικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, «ολοκληρωμένο, ποιοτικό, δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Παράλληλα το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας- αποχής από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Συμμετέχουν δάσκαλοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΜ
Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης οι δάσκαλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι οποίοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας ως εξής:
-Στα τρόλεϊ θα κρατήσουν ακινητοποιημένα τα οχήματα, από τις 11:00 έως τις 16:00. Τα τρόλεϊ θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 10:00 ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 17:00.
-Στο Μετρό (γραμμές 2 και 3) θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας αύριο Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 13:00 έως τις 17:00, καθώς το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων Σταθερών Συγκοινωνιών ΣΕΛΜΑ θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στο Αμαξοστάσιο των Σεπολίων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη στάση εργασίας στο Μετρό από τον Ιανουάριο του 2013, όταν η κυβέρνηση έθεσε το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης. Η επιστράτευση ήρθη τον περασμένο Ιούλιο, μετά από 18 μήνες.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της απεργίας η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συλλαλητήριο 09:30 το πρωί έξω από τον Άρειο Πάγο την ώρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που δικαιώνει τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που συνεχίζουν μαζί με όλους τους απολυμένους τον αγώνα τους.