Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ευκολίες στις δόσεις για περίπου 4 εκ. Έλληνες! - Ειδική μεταχείριση σε όσους ήταν συνεπείς ως το 2010

Ευκολίες στις δόσεις για περίπου 4 εκ. Έλληνες! - Ειδική μεταχείριση σε όσους ήταν συνεπείς ως το 2010
 Ένα φιλόδοξο σχέδιο εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς την εφορία να γίνουν περισσότερο συνεπείς.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο είναι έτοιμο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα” και μπορεί να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Φυσικά, θα τεθεί επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με τους εταίρους να μην βλέπουν με καλό μάτι τις ευκολίες πληρωμής. Ωστόσο, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είναι αποφασισμένη να παλέψει για το πλάνο αυτό και να το στηρίξει μέχρι τέλους.

Στην ουσία πρόκειται για ευκολίες πληρωμής στους πολίτες, όπως προαναφέραμε. Οι δόσεις θα ξεκινούν από 24 και θα υπερβαίνουν τις 100 κατά περίπτωση, ενώ θα είναι κομμένες και ραμμένες για τον κάθε υπόχρεο. Συν ότι πλέον ο φορολογούμενος δεν θα έχει πλέον πολλά... ανοικτά μέτωπα, αλλά θα πληρώνει μία και μοναδική δόση.

 Ειδική μέρημνα θα υπάρξει για όποιον ήταν συνεπής μέχρι το 2010 κι έκτοτε λόγω της κρίσης φάνηκε ασυνεπής στις υποχρεώσεις του. Είναι πολύς κόσμος που έχασε τη δουλειά του κι έκτοτε δεν κατάφερε να βάλει σε μία τάξη τις οφειλές του. Για αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, η κυβέρνηση προωθεί ειδικές ευκολίες και είναι αυτοί που θα έχουν τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις με δυνατότητα εξόφλησης των υποχρέωσών τους έως και το 2023.

Μιλάμε άλλωστε για δόσεις που σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα και με το ύψος της οφειλής, δεν θα ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Ποσό που αν μη τι άλλο, μοιάζει να είναι προσιτό σε χιλιάδες ανθρώπους.

Επίσης, εξετάζεται διαγραφή προσαυξήσεων έως και 90%. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων η φορολογική Διοίκηση θα διαγράφει μέρος των προσαυξήσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη επιβαρύνονται με μηνιαίο τόκο 0,70% αλλά και πρόστιμα για καθυστέρηση δύο μηνών και φτάνουν το 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

Μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος δεν είχε μεγάλο κίνητρο για να εξοφλήσει τις οφειλές του. Ωστόσο, πλέον από το 1,5% η έκπτωση μπορεί να ανέβει και στο 5% για όσους προτιμήσουν να εξοφλήσουν μία κι έξω τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, εφόσον είχαν να πληρώσουν 1000 ευρώ, θα είχαν έκπτωση μόλις 15 ευρώ, ενώ με το νέο μέτρο “γλιτώνουν” 50 ευρώ.
Προς το παρόν, υπεγράφη η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών -που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες- σε μέχρι και 24 δόσεις.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή ενδιαφέρει πολύ κόσμο που έχει επί για παράδειγμα πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά θέλει να ρυθμίσει τις επόμενες.

Αρκεί να υποβάλει αίτηση όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά στα γκισέ της εφορίας με τα δικαιολογητικά καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα η εφαρμογή, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

newsit.gr