Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Λωρίδα της Γάζας, το σύγχρονο «ηρωικό Μεσολόγγι»

Gaza-victims

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
 
Αναμένοντας την «ηρωική έξοδο», όποτε και με όποια μορφή αυτή έρθει, η διεθνής κοινότητα παραμένει αδρανής και απαθής στον αποκλεισμό και τη «σύγχρονη γενοκτονία» της εποχής μας.

Των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας.
Ήταν, τότε (25 Απριλίου του 1825 – 10 Απριλίου 1826) , που το ηρωικό Μεσολόγγι, στην 3η πολιορκία από τους Τούρκους δεν άντεξε και επιχείρησε την μαρτυρική έξοδο. Στην χειρότερη περίοδο της πολιορκίας του δεχόταν 2000 βόμβες (!) το 24ώρο από τον Ιμπραήμ που είχε σπεύσει σε ενίσχυση των Τούρκων.


Έως τότε οι Μεσολογγίτες άντεχαν και αγωνίζονταν με κάθε μέσο, κυρίως απέναντι στο λιμό και την έλλειψη εφοδίων. Αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο και με μοναδική ενίσχυση τις επιτυχημένες απόπειρες ανεφοδιασμού του ναύαρχου Μιαούλη. Όταν εκείνες, οι τελευταίες, απέτυχαν, μετά και την ισχυροποίηση του τουρκικού στόλου που είχε αποκλείσει την πρόσβαση από την λιμνοθάλασσα, αποφασίστηκε η ηρωική έξοδος την Κυριακή των Βαΐων. 3000 άτομα σκοτώθηκαν, 2000 σφαγιάστηκαν μέσα στην πόλη μετά την είσοδο των Τούρκων, 1000 αιχμαλωτίστηκαν, 1300 κατάφεραν να διαφύγουν.
Το 1948 επιτράπηκε στο Ισραήλ η δημιουργία Κράτους, σε αντίδραση των Αράβων, κύριο όγκο του πληθυσμού, στον τόπο που επιλέχθηκε. Την επόμενη κιόλας ημέρα έλαβε χώρα ο λεγόμενος Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1948, με τις Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία, Λίβανο, Ιράκ αλλά και τις Υεμένη και Σαουδική Αραβία να ξεκινούν, από τότε, τις συγκρούσεις στην περιοχή. Στο μεσοδιάστημα, έως και σήμερα, πολλές απόπειρες εκεχειρίας και ειρηνευτικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν. Κορυφαία, η συμφωνία μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν – Γιασέρ Αραφάτ (Συμφωνία του Όσλο 1995). Ο πρώτος, Ισραηλινός πρωθυπουργός, δολοφονήθηκε από εξτρεμιστές Εβραίους, ο δεύτερος «κατέληξε» σε προχωρημένη ηλικία, με υπόνοιες ανάμειξης της μυστικής υπηρεσίας «Μοσάντ» των Ισραηλινών.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται πατρίδα. Αυτή που με απόφαση, κάποιοι που ευνοούν φανερά, χρόνια τώρα, τους Ισραηλίτες, στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, τους στέρησαν από το 1948. Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι πώς Χαμάς και Φατάχ, στο πλαίσιο της μεταξύ τους αντιπαλότητας αλλά και του τρόπου δράσης τους (καμικάζι σε σχολεία, δημόσιους χώρους κλπ, «κρυφτό» ανάμεσα σε άμαχο πληθυσμό κλπ) δεν διευκολύνουν την κατάσταση. Γεγονός κραυγαλέο και προκλητικό όμως αποτελεί και η γενοκτονία, με κάθε μέσο και χωρίς δισταγμό, που συντελεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η μαρτυρική πόλη της Γάζας παραμένει αποκλεισμένη από το 2008. Σε εκείνους τους βομβαρδισμούς περισσότερα από 1400 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 5100 τραυματίστηκαν με σοβαρές συνέπειες για τη συνέχεια της ζωής τους. Όποια προσπάθεια, ιδιωτική ή κρατική, ανεφοδιασμού της πόλης από την διεθνή κοινότητα, σε φάρμακα, τρόφιμα και υλικά ανοικοδόμησης της πόλης, αντιμετώπισε την άρνηση, τα όπλα και το μένος των Εβραίων. Τις τελευταίες μέρες (10+ πλέον και συνεχίζεται…) η Γάζα και άλλες πόλεις των Παλαιστινίων δέχονται σειρά πυραυλικών επιθέσεων, που στοχεύουν τυφλά χτυπήματα, ανεξαιρέτως και χωρίς καμιά διάκριση. Τώρα έχουμε και επίθεση με χερσαίες δυνάμεις. Αποκλεισμένοι, απομονωμένοι και αβοήθητοι επιμένουν πεισματικά να μην εγκαταλείπουν την πατρίδα και τα σπίτια τους. Ενάντια στα «καλέσματα» των Ισραηλινών που τους καλούν σε αποχώρηση. Γιατί; Μήπως για να σφετεριστούν και τα υπόλοιπα από τα εδάφη που δεν τους δόθηκαν το ’48;
Τα γνωστά και ελεγχόμενα διεθνή ΜΜΕ είτε αποσιωπούν κάθε πληροφόρηση είτε επιδεικτικά κωφεύουν, είτε παραπληροφορούν με προβοκατόρικες ειδήσεις. Τα τοπικά, κάθε χώρας «συμμάχου», υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, υποτελή στους Ισραηλινούς πολυεθνικούς κολοσσούς, ασχολούνται με τη «σόουμπιζ» ή δευτεροκλασάτες ειδήσεις προκειμένου να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας. Αν πάλι φιλοτιμηθούν και δείξουν ολιγόλεπτα ρεπορτάζ θα είναι από δηλώσεις Εβραίων που δέχτηκαν κάποια ρουκέτα. Τη στιγμή που ομοβροντία πυρών από αέρα, θάλασσα και έδαφος, εξαπολύεται προς τις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας.
Οι «ισχυροί» του πλανήτη σιωπηρά συνεπικουρούν το Ισραήλ. Όταν αλλού, για ενεργειακά κοιτάσματα, έβρισκαν τη δικαιολογία της «υποψίας» ύπαρξης χημικών για να επέμβουν δυναμικά, τώρα που απτές αποδείξεις κάνουν λόγο για χρήση χημικών (λευκός φώσφορος κ.α.), επιλέγουν να λοξοκοιτούν και να επιτρέπουν φρικαλεότητες. Ποιος ανθρώπινος νους μπορεί να αποδέχεται εικόνες με διαμελισμένα κουφάρια άψυχων παιδικών σωμάτων, χαροκαμένους γονείς, αβοήθητους ηλικιωμένους; Ποιοι αδίστακτοι και «καβαλικεμένοι» στρατιωτικοί επιτρέπεται να κινούν τα νήματα του κόσμου και να λαμβάνουν αποφάσεις επιχειρώντας να διαδραματίσουν το ρόλο του παγκόσμιου Θεού; Ποιοι είμαστε εμείς που επιλέγουμε να αδιαφορούμε για απαγορευμένες πολεμικές τακτικές και καταδικαστέες-ανατριχιαστικές πολεμικές μεθόδους που προσβάλουν το ανθρώπινο γένος, απλά και μόνο επειδή λαμβάνουν χώρα μακριά από το σπίτι μας;
Μαζικά πρέπει να διαμαρτυρηθούμε. Η Ελλάδα κι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά από προσφυγιά και γενοκτονίες. Αλληλεγγύη και αγώνας. Να αναγκάσουμε διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν. Να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις μας να κόψουν κάθε διπλωματική επαφή με το Ισραήλ. Να παλέψουμε για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, τη μοναδική λύση που μπορεί να θέσει στο περιθώριο εξτρεμιστικές οργανώσεις, άλλοθι στα χέρια των Ισραηλινών. Το «σύγχρονο Μεσολόγγι» μας έχει ανάγκη όλους. Έτσι ώστε να μην χρειαστεί να σιγοψιθυρίζουμε αργότερα τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Σολωμού και σαν σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι να καθόμαστε μοιρολατρικά και να περιμένουμε τον «από μηχανής Θεό»!

ysterografa.gr