Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Λαϊκη Συσπειρωση Πελοποννησου - Επερωτηση για διαχειριση απορριμματων



Τρίπολη 16-07-2014
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Να ενημερωθεί το ΠεΣυ πριν από την οριστική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ

Κύριε Περιφερειάρχη,
Βρισκόμαστε στην ευθεία για την οριστική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία, με μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.
Κυβέρνηση και πλειοψηφία του ΠεΣυ αναθέσατε τα πάντα σε ιδιώτες και εγκρίνατε την ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ που προβλέπει:
·         Ότι οι σταθμοί μεταβατικής διαχείρισης θα κάνουν υπαίθρια κομποστοποίηση
·         Ότι το εργοστάσιο και ο χώρος ταφής στην Καλλιρρόη είναι πάνω, ναι πάνω, σε σεισμογενές ρήγμα
·          Ότι οι εναλλακτικές θέσεις που προτάθηκαν ήταν απορριπτέες εξ αρχής και τέθηκαν για να καλύψουν τυπικά!!! την ανάγκη εναλλακτικών προτάσεων
·         Ότι η επιλογή της Τρίπολης ως κέντρο βάρους παραγωγής απορριμμάτων άρα και η Παλαιόχουνη για τις εγκαταστάσεις της 1ης υποενότητας (δηλαδή των νομών Κορινθίας, Αργολίδας και των επαρχιών Κυνουρίας και Μαντινείας) είναι εντελώς λανθασμένη θεώρηση κ.α.
Συνεχίζετε να λέτε ψέματα κ. Τατούλη ότι ο τόνος τα σκουπίδια θα κοστίζει στο λαό της Πελοποννήσου 62 ευρώ. 62 ευρώ θα πληρώνεται η ΤΕΡΝΑ τον τόνο στην είσοδο του εργοστασίου ή των δύο σταθμών μεταφόρτωσης στην Κίο και στο Σπαθοβούνι. Τα μεταφορικά από το Κρανίδι και το Λεωνίδιο στην Κίο, από το Ξυλόκαστρο στο Σπαθοβούνι, από τα Τρόπαια και την Κοντοβάζαινα στην Καλλιρρόη, από το Οίτυλο και την Πύλο στην Καλλιρόη, από την Αρεόπολη και τη Νεάπολη στη Σκάλα θα τα πληρώνουν οι Δήμοι, δηλαδή οι κάτοικοι.
 Οι Δήμοι, δηλαδή οι κάτοικοι, θα πληρώνουν και τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.  Δηλαδή θα πληρώνουν την ποσότητα που τους αναλογεί από τους 150.000 τόνους, που έτσι κι αλλιώς θα πληρώνεται η ΤΕΡΝΑ όταν θα της παραδίδονται ποσότητες λιγότερες από 150.000 τόνους.
Θα πληρώνουν ρήτρα ποιότητας οι Δήμοι δηλαδή οι κάτοικοι πχ που έχουν προωθήσει την ανακύκλωση σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν πάνε στην ΤΕΡΝΑ την ποιότητα σκουπιδιών που θέλει για να έχει κερδοφορία και από τα υλικά ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ) που θα πουλάει καθώς και από το τέλος ανακύκλωσης από την ΕΤΕΑ.
Αν λοιπόν στα 62 ευρώ τον τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ προσθέσουμε και το ΦΠΑ 13%, προσθέσουμε τα μεταφορικά, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, μπορεί να αποδειχθεί και λίγο τα 150 ευρώ ο τόνος συνολικά που εμείς εκτιμάμε ότι θα κοστίσει στο λαό. Να γιατί λέμε θα πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι για να έχει εγγυημένη κερδοφορία η  ΤΕΡΝΑ.
            Λίγο πριν τις υπογραφές για τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα δόσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα στοιχεία που επανειλημμένα σας ζητάμε και ειδικότερα:
  1. Τα με αρ. πρωτ. 3138/22.1.13, 3191/25.4.13 και 3195/30.4.13 έγγραφα του Συμβούλου που υποστηρίζει την Περιφέρεια, καθώς και τα κείμενα εργασίας, αρχικό και αναθεωρημένο.
  2. Τα παραδοτέα έγγραφα των πέντε ομίλων που παραδόθηκαν στις 24-9-12, στις 8-10-12, στις 5-11-12, στις 20-2-13 και στις 22-4-13.
  3. Το πρακτικό Περάτωσης Διαλόγου και των αποτελεσμάτων της Φάσης Β1 του διαγωνισμού, που κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9.5.13.
  4. Τέλος την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προτάσεων, του Σχεδίου Σύμβασης Σύμπραξης με τα παραρτήματα και των τευχών δημοπράτησης με τα παραρτήματα που επίσης εγκρίνατε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 9.5.13.                 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Νίκος Γόντικας
Βαγγέλης Γούργαρης