Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Ερώτηση του Κώστα Κόλλια για τις μετεγγραφές πολυτέκνωνΕρώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ.Λοβέρδο κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με αίτημα την αναδρομική ισχύ της ρύθμισης για ελεύθερη μετεγγραφή παιδιών πολυτέκνων οικογενειών που φοιτούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Πριν από δύο μήνες είχαμε συζητήσει στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ρύθμιζε με πολύ θετικό τρόπο το θέμα των μετεγγραφών παιδιών από πολύτεκνες οικογένειες που πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ρύθμιση ανακούφισε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες, αφού κατάργησε το εισοδηματικό κριτήριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία, θεσπίζοντας την ελεύθερη εισαγωγή, ακόμα και χωρίς αιτήσεις, αυτών των παιδιών σε σχολές εγγύς της κατοικίας τους.
Δυστυχώς όμως παραμένει χωρίς θεραπεία η αδικία που έχουν υποστεί τα παιδιά των πολυτέκνων, τα οποία εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-11, 2011-12 και 2012-13. Στην εισήγηση που είχα κάνει τότε στην Ολομέλεια της Βουλής, είχα επισημάνει το πρόβλημα. Είχα μεταφέρει το δίκαιο και απεγνωσμένο αίτημα των πολύτεκνων οικογενειών για αναδρομική ισχύ του μέτρου. Είχα τονίσει ότι, λόγω της αλλαγής του νομικού πλαισίου, δημιουργήθηκε ένα κενό στις μετεγγραφές για τα έτη 2010 έως και 2013, οι οποίες συμπιέσθηκαν, καθώς έγιναν χιλιάδες αιτήσεις με αποτέλεσμα να αδικηθούν, ακριβώς λόγω του όγκου των αιτήσεων, τα παιδιά των πολυτέκνων. Εξαιτίας του εισοδηματικού κριτηρίου, 8.500 αιτήσεις μετεγγραφών διαφόρων άλλων κατηγοριών φοιτητών ικανοποιήθηκαν, πλην όμως 723 παιδιά πολύτεκνων οικογενειών έμειναν επί ξύλου κρεμάμενα.
Θεωρώ ότι το Υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει αυτές τις περιπτώσεις. Πολλά από τα παιδιά αυτά είναι αριστούχοι και έχουν εισαχθεί σε σχολές της πρώτης γραμμής χωρίς να έχουν κάνει καν χρήση της ποσόστωσης του 10%. Οι οικογένειές τους, όπως όλες οι οικογένειες υποψηφίων φοιτητών, δαπανούν σε φροντιστήρια το λιγότερο 4.000 ευρώ το χρόνο ανά παιδί και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δύο και τρία παιδιά επιτυχόντα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Αν δεν υπάρξει επανόρθωση, τα παιδιά αυτά θα αποκλειστούν ουσιαστικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επειδή θεωρώ ότι, εξαιτίας μιας ατυχούς νομοθετικής ρύθμισης του παρελθόντος, εκατοντάδες φοιτητές και οικογένειες υφίστανται σήμερα μία κατάφωρη αδικία, και επειδή είναι δραματική κοινωνική ανάγκη να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι, ζήτησα από τον Υπουργό να θεσπίσει την αναδρομική ισχύ του άρθρου 53 του νόμου 4264, σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές παιδιών πολύτεκνων οικογενειών, ώστε η ρύθμιση να καλύψει αιτήσεις τέτοιων φοιτητών που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τα έτη 2010-11, 2011-12 και 2012-13. Ελπίζω ότι το Υπουργείο θα αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος και θα ανταποκριθεί θετικά, ώστε να μην χαθεί το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μέλλον εκατοντάδων άξιων φοιτητών.»