Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Μέχρι τις 15 Αυγούστου πληρώνεται η εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους»



Επικοινωνία με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Ανέλαβα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκο, προκειμένου να ενημερωθώ για την αιτία της καθυστέρησης στην καταβολή της φετινής εξισωτικής αποζημίωσης και να του ζητήσω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των χρημάτων. Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι κτηνοτρόφοι μας θα έχουν πληρωθεί τουλάχιστον την πρώτη δόση.
Είναι γνωστό ότι συνήθως η εξισωτική καταβάλλεται στους παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών τον Μάιο. Πλην όμως εφέτος το πρόβλημα παρουσιάστηκε εξαιτίας των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Χρειάστηκε να δοθεί παράταση στο χρόνο κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τις 25 Ιουλίου, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι δεν πρόλαβαν να προετοιμάσουν πλήρεις φακέλους και κινδύνευαν να χάσουν την αποζημίωση. Επιπλέον, ο έλεγχος των φακέλων ήταν φέτος πιο χρονοβόρος, ακριβώς διότι τα δικαιολογητικά για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια ήταν περισσότερα.
Όπως με διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαδικασία συγκέντρωσης, κατάθεσης και ελέγχου των δικαιολογητικών ολοκληρώνεται, ώστε μέσα στις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου να γίνουν οι πληρωμές. Με αφορμή ωστόσο την καταβολή της εξισωτικής, οφείλω να επισημάνω εκ νέου το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την ελληνική κτηνοτροφία, πλην όμως απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες από τη μεριά της ελληνικής πολιτείας.
          Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, η οποία έχει πλέον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε μία πολύ σημαντική επιτυχία, κατορθώνοντας να συμπεριληφθούν στις επιλέξιμες προς επιδότηση εκτάσεις 28 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων, τα οποία θα μεταφραστούν σε σημαντική αύξηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων και ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει η πολιτεία να νομοθετήσει και να ξεκαθαρίσει τι είναι και τι δεν είναι βοσκότοπος και εξ όσων γνωρίζω ήδη η Κυβέρνηση προετοιμάζει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Η κτηνοτροφία μας είναι από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, πλην όμως οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε οριακό σημείο. Σήμερα το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα εξαιτίας του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, απειλεί τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας μας. Θεωρώ ότι παράλληλα με την επίλυση του θέματος με τα βοσκοτόπια, πρέπει να δοθεί λύση και στο θέμα του κόστους, καθώς επίσης και στα προβλήματα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων και της χρηματοδότησης των εκμεταλλεύσεων. Εφόσον αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των παραγωγών μας, η κτηνοτροφία θα αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας και η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο.»