Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Κατατέθηκε στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Οι αλλαγές στο ΦΠΑ – Αναλυτικά τι περιλαμβάνει

vouli-wide-676

Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο, που δεν κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος περιλαμβάνει  232 διατάξεις και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, θα προστίθενται και νέες από υπουργεία που δεν είχαν προλάβει να τις αποστείλουν.
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για τις δηλώσεις του ΦΠΑ.



Μεταξύ άλλων καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτος για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις υπάγονται στον ΦΠΑ.

Επίσης όσοι επαγγελματίες δηλώσουν πως βρίσκονται σε αδράνεια η αναστολή εργασιών δεν θα υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, από τον χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής.

Καταργείται η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.

Επίσης καταργούνται ανενεργά ΑΦΜ εάν προκύπτουν στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος είτε σταμάτησε να ασκεί οικονομική δραστηριότητα, είτε ότι διαπράττει φοροδιαφυγή, είτε εάν τον απέκτησε με ανακριβή ή ψευδή στοιχεία.
Το νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την σύσταση 400 θέσεων μόνιμου προσωπικού της κατηγορίας των εφοριακών, οι οποίοι πρόκειται να στελεχώσουν τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπεται επιχορήγηση φορέων του κλάδου υγείας (νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας (οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης- ΟΚΑ) αλλά και λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης που δεν επιχορηγούνται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό να λάβουν επιχορηγήσεις για την άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε ιδιώτες που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.

To πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας και τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.

Στις διατάξεις προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας. Επίσης, θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος.

υστερογραφα