Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Φίλιππος: Xωρούν όλοι οι διαφορετικοί τρόποι να νιώθει κανείς Ισπανός

Φίλιππος: Xωρούν όλοι οι διαφορετικοί τρόποι να νιώθει κανείς Ισπανός

Μαδρίτη, Ισπανία
 Βασιλιάς της Ισπανίας ορκίστηκε σήμερα ο πρίγκιπας Φελίπε
Διαχέχεται τον πατέρα του, Χουάν Κάρλος, που παραιτήθηκε από το θρόνο
Για πρώτη φορά μετά από 10ετίας η Ισπανία θα έχει Ισπανίδα βασίλισσα
Διατηρούν τους τίτλους τους ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία 
Εκπροσωπώ μια σύγχρονη μοναρχία για μια νέα εποχή, τόνισε στην
 πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «στην ενωμένη και διαφορετική Ισπανία χωράμε όλοι. Χωράνε όλοι οι τρόποι να νιώθει κανείς Ισπανός».

Ο Φίλιππος ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για το έργο και την υπηρεσία που προσέφεραν στη χώρα ο πατέρας του Χουάν Κάρλος και μητέρα του βασίλισσα Σοφία, η οποία ήταν παρούσα στην τελετή και καταχειροκροτήθηκε.
«Η ανεξαρτησία του θεσμού, η πολιτική του ουδετερότητα τού επέτρεψαν να συνεισφέρει στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, να διευκολύνει τη λειτουργία άλλων θεσμών, να γίνει ενοποιητικός παράγοντας για όλους τους Ισπανούς» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του με υποδειγματικό τρόπο, γιατί αυτό απαιτούν οι πολίτες από τα δημόσια πρόσωπα.

H συγκεκριμένη αναφορά έγινε σε σχέση με τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τον Θεσμό, κυρίως σε σχέση με τον σύζυγο της αδελφής του νέου βασιλιά, ο οποίος ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για διαφθορά.
«Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να επιβεβαιώσω ως βασιλιάς την πίστη μου στην ενότητα της Ισπανίας, στην οποία το Στέμμα είναι σύμβολο αυτής της ενότητας. Μιας ενότητας που δεν είναι όμως ομοιομορφία.»

Ο Φίλιππος διαβεβαίωσε επίσης ότι ως βασιλιάς θα ακούει τη φωνή των πολιτών, τις αγωνίες τους, θα συμβουλεύει εκεί που χρειάζεται και θα προειδοποιεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομική κρίση που πλήττει τους Ισπανούς, που καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ισπανίας στον κόσμο και στην Ευρώπης, λέγοντας ότι η χώρα του είναι τμήμα του ευρωπαϊκού οράματος και υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη.