Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΑ Μηδέν εις το πηλίκον...


Αν πριν την έναρξη των αγώνων του τέταρτου ομίλου του Μουντιάλ έλεγε κάποιος πως η Κόστα Ρίκα του Τζόελ Κάμπελ θα κατακτούσε την πρώτη θέση του ομίλου, ίσως και να τον περνούσαν για… τρελό! Κόντρα σε Αγγλία, Ουρουγουάη και Ιταλία, οι Κοσταρικανοί ήταν μάλλον το... φαβορί για την τελευταία θέση. Όμως στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν είναι τόσο... απλά!
Η Κόστα Ρίκα εξασφάλισε την πρώτη θέση του 4ου ομίλου του Μουντιάλ αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Αγγλία, που αποχαιρέτησε την διοργάνωση χωρίς νίκη.
Πλέον η ομάδα της Λατινικής Αμερικής αναμένει τον αντίπαλο της την... Ελλάδα, εφόσον περάσει στην επόμενη φάση!
 Τα «λιοντάρια» από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πάρουν τον πικρό δρόμο της επιστροφής, έχοντας καταφέρει μία μεγάλη… τρύπα στο νερό. Η αποτυχία είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως η Αγγλία δεν παίρνει το εισιτήριο της πρόκρισης από τη φάση των ομίλων για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1958.
 Ο Φρανκ Λάμπαρντ θα ήλπιζε να έχει ένα καλύτερο φινάλε με το εθνόσημο στο στήθος, το οποίο φόρεσε στην πλούσια καριέρα του για 106 φορές.
Η μοναδική ουσιαστικά μεγάλη φάση του πρώτου 45λεπτου, ωστόσο, ανήκε στους Κοσταρικανούς, οι οποίοι έφτασαν κοντά στο γκολ στο 23'. Ο Μπόρχες εκτέλεσε απευθείας φάουλ από τον άξονα, ο Φόστερ ακούμπησε λίγο τη μπάλα, όμως της άλλαξε πορεία όσο χρειαζόταν ώστε αυτή να βρει στο οριζόντιο δοκάρι και να καταλήξει κόρνερ.
Ο Στάριτζ ήταν ο εκφραστής των επιθετικών ενεργειών των Άγγλων, όμως σε όσες ευκαιρίες του δόθηκαν, ο επιθετικός της Λίβερπουλ δεν μπόρεσε στην ουσία να απειλήσει τον Κέιλορ Νάβας.
Οι Άγγλοι με το ξεκίνημα της επανάληψης πίεσαν και δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Νάβας, στην πράξη, όμως, ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα ελάχιστες φορές χρειάστηκε να επέμβει. Όπως στο 49', όταν με έγκαιρη έξοδο πρόλαβε τον Στάριτζ.
Στο 65' ο επιθετικός της Λίβερπουλ βρέθηκε «φάτσα» με το γκολ έπειτα από την εξαιρετική πάσα του Γουυίλσιρ, όμως η μπάλα πέρασε ξυστά από το δεξί δοκάρι του Νάβας.
Ο Χόντσον έριξε στο ματς του Στέρλινγκ, Τζέραρντ και Ρούνεϊ, και πάλι, όμως, οι Άγγλοι δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ιδιαίτερα τον Κέιλορ Νάβας, ο οποίος επενέβη καλού - κακού στο 80' στη «λόμπα» που επιχείρησε ο Ρούνεϊ.
Οι Κοσταρικανοί, από την πλευρά τους, δεν απειλούσαν και στην ουσία έκαναν μόλις μία καλή φάση στο 62' με τον Μπολάνιος να σουτάρει από μακριά και τον Φόστερ να μπλοκάρει. Μάλιστα ο Πίντο είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει και παίκτες όπως ο Τζόελ Κάμπελ, τον οποίον απέσυρε από τον αγωνιστικό χώρο στο 65'.
Πλέον η Κόστα Ρίκα περιμένει. Περιμένει την ολοκλήρωση των αγώνων του ομίλου της Εθνικής μας, προκειμένου να μάθει με ποιά ομάδα θα παίξει στους «16»...

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Χόρχε Λουίς Πίντο): Νάβας, Γκονζάλες, Μπόρχες (78' Μπαράνες), Ντουάρτε, Κάμπελ (65' Ουρένια), Ρουίς, Μπρένες (59' Μπολάνιος), Ντίας, Γκαμπόα, Τζεχέδα, Μίλερ
ΑΓΓΛΙΑ (Ρόι Χόντσον): Φόστερ, Κέιχιλ, Γουίλσιρ (73' Τζέραρντ), Λάμπαρντ, Στάριτζ, Σμόλινγκ, Τζόουνς, Μίλνερ (76' Ρούνεϊ), Λαλάνα (62' Στέρλινγκ), Μπάρκλεϊ, Σο