Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η ανάγκη για 7.000 απολύσεις βάζει στο στόχαστρο τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου

Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία κατάφεραν να πάρουν μια «ανάσα» λόγω εκλογών (ξανα)μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας στην χώρα μας τον Ιούλιο. Κι αυτό γιατί αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές πηγές για την τήρηση της δέσμευσης των 7.000 απολύσεων έως το τέλος του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση «λουκέτου» ή συγχώνευσης με κατάργηση οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι που τις κατέχουν δεν τίθενται καν σε διαθεσιμότητα αλλά απολύονται απευθείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της απογραφής και στη συνέχεια την αξιολόγηση των ΝΠΙΔ των υπουργείων αλλά και των ΟΤΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περί τα 500 από τα συνολικά 1.400 νομικά πρόσωπα του Δημοσίου δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα παρότι η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι στα 900 που έχουν απογραφεί υπηρετούνπερί τους 32.000 υπαλλήλους.
Παράλληλα, λόγω και εκλογών δεν έχει μέχρι σήμερα εφαρμοσθεί διάταξη που προβλέπει ότι για όσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν θα προχωρήσει η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. τους, ενώ εφόσον η μη συμμόρφωση -δηλ. η εξακολούθηση παρέκκλισης πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών-συνεχιστεί για δύο μήνες, τότε παύει αυτοδικαίως η θητεία των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα και με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

aftodioikisi.gr