Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Στον ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Χρίστος Δήμας για τα αντιχαλαζικά δίχτυα

Μετά την χτεσινή αυτοψία στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές του νομού Κορινθίας, ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας συνάντησε την Τρίτη τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κύριο Βασίλη Έξαρχο στο γραφείο του στην Αθήνα.
Στην συνάντηση ο Βουλευτής Κορινθίας είπε στον κύριο Έξαρχο πως πρέπει να υπάρξει άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών. Ο Χρίστος Δήμας τόνισε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ανάγκη για επιπλέον πρόληψη και προστασία της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
Του υπενθύμισε πως, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η Κορινθία έχει πολύ αυξημένα κρούσματα χαλαζόπτωσης με αποτέλεσμα να είναι μία από τις περιοχές με την μεγαλύτερη και εντονότερη συχνότητα χαλζόπτωσης στην χώρα.
Ζήτησε από τον κύριο Έξαρχο αρχικά να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τις πληγείσες περιοχές της Κορινθίας ώστε να αποκτήσει και προσωπική άποψη για την κατάσταση αλλά και να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης του ΕΛΓΑ για την αγορά αντιχαλαζικών διχτύων.
Επισημαίνεται πως η επιδότηση των αντιχαλαζικών διχτύων σήμερα, ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου κόστους και αυξάνεται στο 75% για τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είπε στον κύριο Δήμα πως θα επισκεφθεί την Κορινθία, συμφώνησε με την επέκταση της επιδότησης των αντιχαλαζικών διχτυων, υπό την προϋπόθεση ότι οι έμποροι των διχτύων δεν θα ανεβάσουν τις τιμές τους για να εκμεταλλευτούν οικονομικά την πρόσθετη επιδότηση. Επίσης ανακοίνωσε το καινούριο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2014 συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 Ευρώ.

Τα βασικά χαραξτηριστικά του νέου προγράμματος είναι η διεύρυνση του χρόνου υποβολής αιτήσεων και την κάλυψη των επιλέξιμων καλλιεργειών με αντιχαλαζικό δίχτυ και αντιβρόχινη μεμβράνη.
Ειδικότερα, για το 2014 ο ΕΛΓΑ θα επιχορηγήσει
 Α) πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοείδη από παγετό, με την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων. (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Άρτα, Τροιζηνία, Αχαϊα, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία, Πρέβεζα και Θεσπρωτία).
 Β) πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοείδη, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα σε όλη την χώρα. Γ) πρόληψη ζημιών από χαλάζι και βροχή σε καλλιέργεια κερασιάς και αμπέλου, με την κατασκευή συνδυαστικής εγκατάστασης αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας σε όλη την χώρα. Παράλληλα, ο Χρίστος Δήμας ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, μέσα στο πλαίσιο της επικείμενης εσωτερικής αναδιοργάνωσης να επανεξεταστεί το χρόνιο αίτημα των παραγωγών και των φορέων της Κορινθίας για υπαγωγή στον ΕΛΓΑ Τριπόλεως.
 Τέλος, ο Χρίστος Δήμας επικοινώνησε και με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιο για τα κοινοτικά κονδύλια κ. Δημήτρη Ιατρίδη για να εξετάσουν το ενδεχόμενο η χρηματοδότηση για την επιδότηση μέσων πρόληψης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως τα αντιχαλαζικά δίχτυα, να ενταχθούν στο καινούριο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).
Ο Ειδικός Γραμματέας διαβεβαίωσε τον κ. Δήμα ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος