Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η Ρένα Δούρου μιλάει στα "Υστερόγραφα": Το πείσμα των πολλών, απέναντι στο σύστημα

Rena-Dourou-omilia
Στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Περιφέρεια Αττικής δίνεται η “μητέρα των μαχών”.
Στο Λεκανοπέδιο συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών ψηφοφόρων από το σύνολο της χώρας, και από το αποτέλεσμα θα εξαχθούν εκ των πραγμάτων πολιτικές εντυπώσεις.
Η Ρένα Δούρου, υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής ως επικεφαλής του συνδυασμού “Δύναμη Ζωής”, μιλάει στα “Υστερόγραφα”, για τη μάχη της Κυριακής, τις εκτιμήσεις της, τη γεύση που της άφησε ο πρώτος γύρος, αλλά και τις κεντρικές προτεραιότητές της εφόσον εκλεγεί.
- Τι αποκομίσατε από την προεκλογική εκστρατεία της “Δύναμης Ζωής”;

Ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε στους δήμους της Αττικής από τις αρχές Φεβρουαρίου. Και τους γυρίσαμε σχεδόν όλους. Μιλήσαμε με εκατοντάδες ανθρώπους, είδαμε και ακούσαμε για τα πολλά και σύνθετα προβλήματα. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, τα λάθη και τις παραλείψεις, όλα τους έργο της απερχόμενης Διοίκησης. Είναι, για παράδειγμα ντροπή να υπάρχουν ακόμη τόσες χιλιάδες βόθροι στην ανατολική Αττική ή να μην υπάρχει ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και σε μια πρώτη γερή βροχή να κινδυνεύουν άνθρωποι και να χάνονται περιουσίες, όπως έγινε π.χ. στο Καματερό. Είδαμε, ακούσαμε και καταγράψαμε. Πάνω από όλα όμως εκείνο που με πείσμωσε, θα έλεγα ότι ήταν το πάθος και η προσδοκία των ανθρώπων με τους οποίους μιλούσα, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να οργανωθεί, να συντονιστεί η προσπάθεια για να γυρίσει η Αττική, η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, σελίδα. Να αφήσει πίσω της το ζόφο των μνημονίων, που εκφράζει σε όλα τα επίπεδα, οργάνωσης, έργου, η διοίκηση του απερχόμενου περιφερειάρχη, και να γίνει μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή με τη “Δύναμη Ζωής”. Αυτό το πείσμα των πολλών ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μου έδωσε και μου δίνει δύναμη.

- Ποια τα συμπεράσματά σας από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στην Περιφέρεια Αττικής;
Είναι σαφές ότι η “Δύναμη Ζωής” κατήγαγε μια μεγάλη νίκη. Και το λέω αυτό κρίνοντας, όχι στη βάση του ποσοστού, αλλά από το ποιούς είχαμε απέναντί μας. Καταφέραμε λοιπόν μια μεγάλη νίκη κόντρα στο πελατειακό, με βαθιές ρίζες, σύστημα των κολλητών του απερχόμενου Περιφερειάρχη, κόντρα στην κυβέρνηση που κατέβαινε με δύο υποψήφιους – τον απερχόμενο περιφερειάρχη και τον κ. Κουμουτσάκο – και, βεβαίως, κόντρα στα συστημικά μέσα ενημέρωσης, που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για το πρόγραμμά μας παρά για το αν και πού κολλήσαμε αφίσες… Και να σκεφθείτε ότι είχαμε ξεκινήσει πέντε μονάδες πίσω από τον απερχόμενο περιφερειάρχη – απόσταση που υπερκαλύψαμε με ελάχιστα μέσα και πολύ εθελοντική δουλειά φίλων και υποστηρικτών της “Δύναμης Ζωής”.

- Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα του β’ γύρου;
Καταρχήν το ποσοστό συμμετοχής. Οι πολίτες πρέπει να πάνε μαζικά στις κάλπες. Για να γίνει πράξη η νέα αρχή για την Αττική. Όποιος διαλέξει να πάει βόλτα ή να καθίσει σπίτι του, τότε αυτό σημαίνει ότι δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση στον άνθρωπο του κ. Βενιζέλου, του βαθέως ΠΑΣΟΚ, τον εκπρόσωπο των πελατειακών σχέσεων, ο οποίος πήρε και επισήμως και τις ευλογίες των κκ Γεωργιάδη, Κεδίκογλου, και λοιπών κυβερνητικών, να κουμαντάρει όπως αυτός θέλει τη ζωή του. Και η μέχρι τώρα 12χρονη θητεία του απερχόμενου Περιφερειάρχη φανερώνει ότι η Αττική ρήμαξε με το “έργο” του. Γιαυτό και επιμένουμε ότι αυτά τα 12 χρόνια δεν πρέπει να γίνουν 17. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την πολιτική που μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στο σκοτάδι, προϋποθέτει την άγνοια των πολιτών και δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας. Άρα το αποφασιστικό κριτήριο θα είναι το κατά πόσο έντονα θα εκφραστεί η βούληση των πολιτών να γυρίσει σελίδα η Περιφέρεια Αττικής. Όλα δείχνουν ότι το μήνυμά τους θα είναι καταλυτικό.
- Αν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι πρώτες σας αποφάσεις;
Μπορεί να σας φανεί πεζό, αλλά πρώτα από όλα θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει η Περιφέρεια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων, και οι οποίες εκκρεμούν. Που ο απερχόμενος “μόνο με έργο” περιφερειάρχης, δεν φρόντισε να υλοποιηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι 350 χιλιάδες ευρώ που δεν έδωσε, παρότι είχαν εγκριθεί ομόφωνα απο το περιφερειακό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2013, στο Πέραμα της ανεργίας στο 60% για κοινωνικές δράσεις. Ή ότι δεν υλοποίησε προγράμματα για τη σίτιση άπορων μαθητών με άνεργους γονείς. Ή ότι δεν συνέδραμε την Εκκλησία με 500 χιλιάδες, ποσό ήδη προϋπολογισθέν, για τη σίτιση απόρων. Αυτά άμεσα. Κατόπιν θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά σας για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο στην Αττική. Ένα παραγωγικό πρότυπο για δημιουργία κανονικής, αξιοπρεπούς απασχόλησης με σεβασμό στο περιβάλλον.