Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ανασχηματισμός, Συνέδριο και… εκλογές στην ατζέντα Σαμαρά

Antonis-Samaras-ekloges
Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που, όπως αναμενόταν, σήκωσε το βάρος της τελικής προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ποντάροντας στην υψηλή δημοφιλία του, και στο γεγονός ότι διατηρεί εφεδρείες εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με ένα σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός έκανε περιοδείες σε όλη τη χώρα, και πρωταγωνίστησε στα τηλεοπτικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας.
Έθεσε τα μεγάλα διλήμματα και το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών, και είχε ως στρατηγικό στόχο να αυξήσει τη συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν τις κάλπες, εκτιμώντας ότι η παράμετρος αυτή θα είναι μια από τις πλέον κρίσιμες για την έκβαση της εκλογικής μάχης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων”, στην ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών βρίσκεται τρεις συνισταμένες: Ανασχηματισμός, Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και… πρόωρες εκλογές.
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος, ώστε να δοθεί το μήνυμα ενός καινούριου ξεκινήματος, να υπάρξει φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος, και να ενισχυθεί η κυβερνητική συνοχή και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της με βουλευτές που σήμερα είναι ανεξάρτητοι.
Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα αφορά την πολιτική μετεξέλιξη του κόμματος, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του ακροατηρίου του, χωρίς να έχουν εγκαταληφθεί οι σκέψεις για την αλλαγή ονόματος της ΝΔ, παρά τις έντονες αντιδράσεις και ενστάσεις που έχουν καταγραφεί από την καραμανλική πτέρυγα, αλλά και από κορυφαία στελέχη όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Η παράμετρος “πρόωρες εκλογές” τέλος, είναι μάλλον η πιο σύνθετη. Θα εξαρτηθεί αμιγώς από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά κυρίως από την ανάγνωσή του. Αν ο Αντώνης Σαμαράς κρίνει ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της χωρίς… δεύτερες σκέψεις, το πιθανότερο είναι ότι θα επιδιωχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με την προσδοκία της επικράτησης για τη Νέα Δημοκρατία.