Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Οι όροι της Ελιάς για τη στήριξη της κυβέρνησης

elia-logo Πολλή παραφιλολογία αναπτύχθηκε τόσο για τη «σύσταση» της Ελιάς, όσο και για τις προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών της.
Η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει όσους επιχείρησαν να γνωματεύσουν πως αρκεί η αλλαγή ενός ονόματος (από ΠΑΣΟΚ σε Ελιά) για να ξεχαστούν οι κακές ημέρες των πράσινων στελεχών. Είναι αλήθεια, δεν ξεχνιούνται εύκολα τα άσχημα γεγονότα που πλήγωσαν .. όπως και τα καλά.. από την άλλη.

Το αφήγημα της Ελιάς στηρίχθηκε σαφώς στα καλά γεγονότα και στην ανάγκη ένωσης του δημοκρατικού κεντρώου χώρου.
Και ποια είναι η πραγματικότητα που διαψεύδει τους λαϊκιστές; Στην προκειμένη περίπτωση πως ο σχηματισμός Ελιά δεν είναι (μόνο) ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί όσοι συμμετέχουν σε αυτό το φορέα, παλαιά και νέα στελέχη, αντιλαμβάνονται, πως η κοινωνία ζητά, από όσους έχουν τη λαϊκή εντολή, άμεσες λύσεις.
Αυτό φάνηκε με την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου αλλά και όσων γεγονότων ακολούθησαν πριν και μετά από αυτό.
Οι αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σε πολλές παραγράφους και στα λεγόμενα ψιλά γράμματα ήταν δυναμικές.

Συγκρούσεις κορυφής ανάγκασαν την κυβέρνηση σε ..δεύτερη ανάγνωση των πρώτων αποφάσεών της υπέρ της κοινωνίας και της αγοράς.
Χαρακτηριστική η κίνηση του Προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέα Λοβέρδου που έφτασε να ζητήσει την παραίτηση υπουργού προκειμένου να «συμμορφωθεί» η διάταξη για το γάλα. Καθώς και η παρέμβαση του Χρήστου Αηδόνη, που έφτασε στον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αποφευχθεί στρέβλωση στην αναγνώριση ξένων πτυχίων.

Ακόμη άξια αναφοράς είναι η τροπολογία του ιδίου, που αφορά στις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων των ΟΤΑ, αποτελεί νόμο του κράτους από την Τρίτη 8 Απριλίου 2014.  Η τροπολογία Λοβέρδου ρυθμίζει με τρόπο επωφελή το ζήτημα των εμπορικών μισθώσεων στο συγκεκριμένο τομέα τόσο για το δημόσιο συμφέρον, όσο και για τους ΟΤΑ, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, εφόσον κρίνουν ότι οικονομικά είναι γι’ αυτούς βιώσιμο, να παρατείνουν το χρόνο της μίσθωσης, με το ίδιο μίσθωμα που αυτή είχε συναφθεί κατά την διαγνωστική διαδικασία.
Πολλοί ισχυρίζονται πως το θέμα του συμψηφισμού ΦΠΑ, ζήτημα μου είχε ως κορυφαία ατζέντα η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, ήταν από τα ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, για να βρίσκεται η Ελιά σύσσωμη, εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της άμεσης ανάπτυξης.

Γράφει η Φωτεινή Αρκαδίου
για το www.news4all.gr