Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Σχέδιο για Κεντροαριστερά... χωρίς τον Βενιζέλο

Evangelos-Venizelos-George-Papandreou
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με το ανοιχτό φλερτ του Γιώργου Παπανδρέου με τη Δημοκρατική Αριστερά, και τον προφανή εκνευρισμό που προκάλεσε στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δείχνουν ότι την επομένη των διπλών εκλογών του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τίποτα δεν θα είναι ίδιο για τον πολιτικό χώρο που κυριάρχησε στην Ελλάδα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Είτε η “Ελιά” εκλέξει οριακά έναν ευρωβουλευτή, είτε πολύ χειρότερα στην περίπτωση που δεν εκλέξει κανέναν, είναι βέβαιο ότι η παπανδρεϊκή πτέρυγα καθώς και άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουν σε ευθεία και έντονη αμφισβήτηση της ηγεσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα περάσει σε φάση εσωτερικής αποσταθεροποίησης, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνολική αποσταθεροποίηση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος. Μια εξέλιξη που θα γίνει ακόμη μια ασφυκτική, στην περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Η βαθύτερη ουσία των διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, έχει να κάνει με την… αποστρατεία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, παρουσιάζει σταθερά εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής στην κοινή γνώμη, μόλις λίγο πάνω από τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.
Όσοι τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσής του από το προσκήνιο λοιπόν, εδράζουν την επιχειρηματολογία τους στην αναγκαιότητα να αποτινάξει το ΠΑΣΟΚ τις μνήμες του δεύτερου Μνημονίου, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με το “κούρεμα” των αποθεματικών Ταμείων, που σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες θα εκραγεί σαν βόμβα τους επόμενους μήνες, σε επίπεδο Ασφαλιστικού Συστήματος.
Στις διεργασίες αυτές, ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου είναι καθοριστικός, καθώς οι “παπανδρεϊκοί” παραμένουν η πιο συμπαγής ομάδα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και μπορούν να κινητοποιήσουν την επομένη των εκλογών δυνάμεις για την ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Απαντούν δε με ειρωνικά χαμόγελα στις απειλές που εκτοξεύονται από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, περί της οικονομικής διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, σχολιάζοντας ότι οι “σκελετοί στη ντουλάπα” για τον Ευάγγελο Βενιζέλι έχουν πολύ σφοδρότερη πολιτική βαρύτητα.

ysterografa.gr