Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ομπάμα: Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν είναι τελειωμένη υπόθεση

obama12
Ο Μπαράκ Ομπάμα… επιμένει στην επίλυση μέσω της διπλωματικής οδού στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ολλανδία, μετά από τη Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, τόνισε ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι ξένοι ηγέτες είναι να χρησιμοποιήσουν νομικά, διπλωματικά και πολιτικά επιχειρήματα για να πιέσουν τη Μόσχα. 
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν αναμένεται να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία διά της βίας.  Ο Ομπάμα επεσήμανε ότι ο ρωσικός στρατός έχει τον έλεγχο της περιοχής, αλλά τόνισε ότι η Κριμαία δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει αυτήν την προσάρτηση.
«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι εξαιτίας της ισχύος αλλά λόγω της αδυναμίας της» είπε ο Ομπάμα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, φαίνεται πως αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού της Ουκρανίας.
«Μας απασχολεί, επίσης, η περαιτέρω καταπάτηση (σ.σ. εδαφών) από τη Ρωσία στην Ουκρανία» είπε επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι επαφίεται στη Ρωσία να ενεργήσει ξανά με βάση τους διεθνείς κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν τον πράξει θα υποστεί το κόστος.

Για το θέμα της σύγκρισης της Κριμαίας με το Κόσσοβο ο Ομπάμα είπε:  «Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσοβο όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα». Όπως είπε, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν.

Video

 

ysterogrfa.gr