Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς ούτε την Τρίτη υπήρξε φως στο τούνελ, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω.
Το γεγονός αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες υποχωρήσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τη λίστα των μέτρων του ΟΟΣΑ.
Στην πολύωρη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικα την Τρίτη με τα στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας, καταγράφηκε κάποια πρόοδος σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο το ίδιο στέλεχος έσπευσε να σημειώσει ότι τα θέματα είναι πολλά, επισημαίνοντας πως «δεν μπορώ να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, ωστόσο το κλίμα σήμερα ήταν καλύτερο».

Το κλίμα βελτιώθηκε και από το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έκανε κάποια βήματα προσέγγισης στις απαιτήσεις των δανειστών. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε να μπουν στα προαπαιτούμενα οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα μεταλλεία αλλά και την «κυκλικότητα» στην κρουαζιέρα.
Επίσης, η ελληνική πλευρά υποχώρησε και στο θέμα της ενιαίας τιμής των βιβλίων. Το σημείο σύγκλισης στα βιβλία είναι η ενιαία τιμή να ισχύσει μόνο για τα λογοτεχνικά και μόνο για την πρώτη έκδοση ενώ σε όλα τα υπόλοιπα δεν θα ισχύει ενιαία τιμή. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς ήταν να μην ισχύει η ενιαία τιμή στα ξενόγλωσσα και στα σχολικά.
Στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζουν, πάντως, ότι πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η συμφωνία με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα.
Ενημέρωση Στουρνάρα σε Σαμαρά
Ο Γιάννης Στουρνάρας πήγε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις, ενώ στη συνέχεια επανήλθε στο ΥΠΟΙΚ για να συνεχίσει τις επαφές του.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, προκύπτει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας και δεν αποκλείεται ακόμη και ρίξη στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Συμφωνίες και “αγκάθια” στο υπουργείο Υγείας
Σε συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας κατέληξε το υπουργείο Υγείας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ειδικότερα επήλθε συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων όλης της χώρας τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, αλλά και το Σάββατο.
Επίσης όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στο υπουργείο Υγείας υπήρξε ουσιαστική διαφωνία σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα δίκτυα και τις τιμές των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά και για τη ριζική αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας δέχθηκε να εξεταστεί ύστερα από έξι μήνες το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
«Η διαπραγμάτευση ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη. Πιστεύω ότι στο τέλος θα μετρήσει η μεγάλη πρόοδος που αναγνώρισαν ότι έχουμε κάνει» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ά. Γεωργιάδης.
Διαφωνίες για τη λίστα του ΟΟΣΑ
Nωρίτερα, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τη διευθέτηση των ζητημάτων που μένουν ακόμη ανοικτά, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετείχε ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού.
Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν γίνει προς τη χώρα θεωρούνται προαπαιτούμενα για την τρόικα, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων για τον βαθμό υιοθέτησης των συστάσεων αυτών, τόσο μεταξύ υπουργείων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σημεία τριβής είναι το φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων.

ysterografa.gr