Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν θα τελειώσει η δημοκρατία επειδή κάποιοι πολιτικοί - “Σπρώχνει” τη ΝΔ προς το πολιτικό κέντρο αποτύχανε.

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/images/stories/mpakogianni_8934545.jpg 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ALPHA 989 KAI TO ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΟ ΧΑΡΙΤΑΤΟ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στο ραδιόφωνο του Alpha, η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Καλή σας μέρα κ. Μπακογιάννη
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κ. Χαριτάτε. Καλή εβδομάδα, εύχομαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα. Δύσκολη εβδομάδα ξεκινά, από νωρίς το πρωί, η εικόνα που έχουν οι τηλεθεατές, πολίτες, ακροατές και αναγνώστες της επικαιρότητας, βλέπουν, λοιπόν, 5:30 τα ξημερώματα, να αποχωρούν από την πολύωρη συζήτηση τους, τη μαραθώνια, τα πρόσωπα της κυβέρνησης και η τρόικα. Πολύς λόγος γίνεται. Πριν από λίγο, στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Νίκος Παππάς, αμφισβητεί οποιαδήποτε αναφορά γίνεται, ως στημένη κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, όταν έχει ήδη προαποφασιστεί, σύμφωνα με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Παππά, ένα τρίτο μνημόνιο, το οποίο το προετοιμάζουμε στον έλληνα πολίτη, του οποίου έχει εξαθλιωθεί η καθημερινότητα του. Θέλω τη δική σας θέση.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Κοιτάξτε, να μείνουμε λίγο στα πραγματικά δεδομένα γιατί φοβάμαι ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς, τα έχει μπλέξει λίγο στο μυαλό του. Τώρα, ποιο είναι το θέμα; Εμείς πρέπει να κλείσουμε μια συμφωνία με την τρόικα η οποία είναι αναμφισβήτητα δύσκολη. Υπήρχαν, προαπαιτούμενα που δεν είχαν τηρηθεί, από τη δική μας πλευρά και υπάρχουν και νέες απαιτήσεις της τρόικας τις οποίες, εμείς, δε δεχόμαστε. Κατά τη γνώμη μου, ορθώς δε δεχόμαστε τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, γιατί δεν μπορεί να έρχεται κατόπιν εορτής και να μας ζητά καινούργια πράγματα, τα οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα ζητήσει και δεν έχουν και καμία λογική και ότι ορισμένα από τα προαπαιτούμενα, τα οποία όντως τα έχει ζητήσει και εμείς τα έχουμε υπογράψει από παλιά, πρέπει να τα τηρήσουμε. Αυτή η συμφωνία φαντάζομαι πως θα ολοκληρωθεί μέσα στην ημέρα.  Κι αν δεν είναι μέσα στην ημέρα, φαντάζομαι ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτή είναι βασική για να μπορέσουμε να εισπράξουμε τα χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει μέχρι τώρα, ενώ θα έπρεπε. Μας τα οφείλουν, δηλαδή θα έπρεπε με βάση τη συμφωνία να τα πάρουμε. Τώρα, αυτά που λέει ο κ. Παππάς, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι εγώ όσο καλόπιστη κι αν είμαι, δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του αρχηγού του εχθές, σε μια συνέντευξη στη Real News, είπε ότι η Ελλάδα, πάει αν βγει στις αγορές με κάποιας μορφής στημένο παιχνίδι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ποιο μπορεί να είναι το στημένο παιχνίδι; Εγώ,  ευθέως σας λέω, ότι η Ελλάδα, πρέπει να βγει στις αγορές. Θα βγει έχοντας μια στήριξη του Ευρωπαϊκού Πιστωτικού Ταμείου, του ESM, δηλαδή. Γιατί θα υπάρχει αυτό; Για να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας στα θέματα του επιτοκίου. Για να μην τιναχθεί. Η Ιρλανδία, βγήκε, έκανε 10ετές ομόλογο με 2,5% το οποίο είναι καταπληκτικό. Εάν λοιπόν οι αγορές, δώσουν στην Ελλάδα ένα επιτόκιο το οποίο να είναι λογικό δηλαδή χαμηλό, τότε δε θα χρειαστεί καν η στήριξη του ESM. Εάν όμως, οι αγορές, προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν, το ESM, είναι μια ασφάλεια. Ποιο είναι, λοιπόν, το θέμα; Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την διαδικασία είναι η Ελλάδα. Μα δεν θέλει ο κ. Τσίπρας, να κερδίσει η Ελλάδα; Δεν καταλαβαίνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Τσίπρας, μιλάει για ένα πλεόνασμα θράσους. Για ένα στημένο πλεόνασμα το οποίο δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Με πολλά χρέη προς τον ιδιώτη, τον έλληνα πολίτη. Ένα κράτος που συσσωρεύει νούμερα και αριθμούς, χωρίς να αποδίδει στον έλληνα πολίτη αυτά που μπορεί να έχει, πέρα από τη φοροκαταιγίδα, την οποία βιώνει εδώ και αρκετούς μήνες, πλέον  στα δύο χρόνια σχεδόν, και όλα αυτά τα θεωρεί ως πλεόνασμα θράσους, το οποίο το διατυμπανίζει διαφορετικά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να συμφωνήσουμε ότι ο έλληνας πολίτης υποφέρει. Να συμφωνήσουμε ότι αυτήν την στιγμή, ο έλληνας πολίτης στερείτε βασικών πραγμάτων. Εκεί νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας, θα με βρει απολύτως σύμφωνη, όπως νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε και όλοι οι πολίτες μεταξύ μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση, για παράδειγμα, κα. Μπακογιάννη;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπερφορολόγηση; Εμένα ρωτάτε, κ. Χαριτάτε; Εγώ, έχω βγει στα κάγκελα, για την υπερφορολόγηση. Νομίζω πως είμαι ο μοναδικός έλληνας πολιτικός, που μιλάω για την φορολογία, καθημερινά. Θεωρώ ότι είναι λάθος πολιτική, ότι είναι υπερφορολόγηση, ότι δεν αποφέρει τα χρήματα τα οποία αναμένουμε και ότι σκοτώνει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Τα έχω πει, τα έχω φωνάξει, τα έχω γράψει, τα έχω κάνει όλα. Από εκεί και πέρα όμως, να παραδεχτούμε ότι αυτό το πλεόνασμα, το οποίο προκύπτει από το υστέρημα και τη στέρηση του ελληνικού λαού και όχι μόνο από τις θυσίες κάτι παραπάνω από θυσίες του ελληνικού λαού, είναι υπαρκτό  και αποτελεί για εμάς, για την Ελλάδα, διαπραγματευτικό όπλο. Δηλαδή, όταν έρχονται οι πιστωτές και μας ζητούν της «Παναγιάς τα μάτια»,  έχεις μια απάντηση να τους δώσεις, ότι εγώ με όλα αυτά τα πράγματα έχω ένα πλεόνασμα κι αυτό το πλεόνασμα πρέπει να επιστραφεί με κάποια μορφή στην κοινωνία. Επ΄ αυτού λοιπόν, είμαστε σύμφωνοι. Έρχεται, λοιπόν, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τι δεν δέχεται; Ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού οδήγησαν σε ένα πλεόνασμα; Είναι κρίμα να μην το δέχεται. Διότι, αν αυτό περάσει σα μήνυμα στους διαπραγματευτές μας, τότε κ. Χαριτάτο, το επόμενο θέμα θα είναι να μας πουν οι διάφοροι τροϊκανοί Καμπαλέρος, «εδώ αφού και η Αντιπολίτευση σας λέει, ότι το πλεόνασμα είναι ψεύτικο, ρε παιδιά, θέλετε να το μοιράσετε κιόλας;» Δηλαδή, ποιόν βοηθάει αυτή η θέση του κ. Τσίπρα, πέστε μου. Αυτόν που έχει έστω και μια ελπίδα, να πάρει εκτάκτως ένα βοήθημα; Εκτάκτως, δεν θα είναι μόνιμο, θα συμφωνήσω σε όλα αυτά τα οποία μπορείτε να πείτε. Αλλά ακόμα και αυτό, το έκτακτο να του το κόψουμε και αυτό και να δώσουμε ένα ακόμη επιχείρημα στους τροϊκανούς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε υπέρ ή κατά των ομαδικών απολύσεων; Στο Υπουργείο Εργασίας δεν έχει επέλθει συμφωνία ακόμα, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η Τρόικα επιμένει να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2015 και η κυβέρνηση φαίνεται να αντιστέκεται. Είστε υπέρ των ομαδικών απολύσεων όπως διατυπώνεται από την Τρόικα ή όχι;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να γίνουν απολύσεις μέσα στο 2015 δημοσίων υπαλλήλων. Πρώτον διότι αυτό δεν υπάρχει πουθενά σε καμία συμφωνία με την Τρόικα. Άρα επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους  να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για απολύσεις το 2015 άρα απολύσεις το 2015 δεν θα γίνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το ακούσετε δηλαδή εσείς, η Ντόρα Μπακογιάννη πώς θα αντιδρούσε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα αντιδράσω πάρα πολύ αρνητικά διότι ξέρω πάρα πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι μέσα στη συμφωνία. Κοιτάξτε  είμαι έτοιμη να αναλάβω τις ευθύνες μας, εννοώ των βουλευτών που έχουμε στηρίξει την παράταξη, γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα μας έρθουνε πανωπροίκια τα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει. Άρα λοιπόν αυτό δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να έρθει. Τώρα το θέμα των ομαδικών απολύσεων έχει γίνει φετίχ. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν αποφασίζει ένας υπουργός αν θα γίνουν απολύσεις ή όχι. Αυτό δηλαδή είναι παγκόσμια ελληνική πατέντα. Οι απολύσεις ή οι συμφωνίες γίνονται σε επίπεδο επιχείρησης. Σε επίπεδο επιχείρησης συνεννοούνται οι μεν με τους δε και από κει και πέρα αν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα παρουσιάζεται. Εμείς δε στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο θέμα.  Το θέμα είναι ανύπαρκτο,  γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί το έχουμε κάνει τώρα σημαία.  Αφού εμείς έχουμε  καταρχήν 85% για να μη σας πω 90% μικρές επιχειρήσεις, κάτω των 10 ανθρώπων είναι οι επιχειρήσεις μας. Οι όποιες μεγάλες επιχειρήσεις είναι, είναι οι τράπεζες ή είναι 5-6 βιομηχανίες όσες έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα. Δεν έχουν κανένα κέφι να απολύσουν ομαδικά οι άνθρωποι, ούτε οι μεν ούτε οι δε. Το λένε δε ευθέως. Άρα λοιπόν περί όνου σκιάς κουβεντιάζουμε. Δηλαδή κουβεντιάζουμε με το πείσμα, επιτρέψτε μου να πω το αγγλο-σαξωνικό ενίοτε το οποίο δεν εννοεί να δει το δάσος και βλέπει ένα δέντρο μπροστά του και το βαράει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μπακογιάννη στελέχη της παράταξης για παράδειγμα ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Χατζηδάκης επιμένουν, όπως και άλλοι υπουργοί επιμένουν ότι σε ένα χρόνο το πολύ θα έχουμε απαλλαγεί από το μνημόνιο. Την ίδια στιγμή έρχονται φωνές απ’ έξω επίσημες από την Κομισιόν που ετοιμάζουν ένα τρίτο μνημόνιο. Εσείς τι άποψη έχετε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κ. Χαριτάτε εγώ θα σας πω την απόλυτη αλήθεια. Μνημόνιο με την μορφή που το ξέρουμε δεν θα υπάρξει. Το μνημόνιο αυτό τελειώνει, κλείνει. Από κει και πέρα όλες οι οικονομίες της Ευρώπης, όλες όμως, έχουνε μια μορφή επιτήρησης με τη νέα Ευρωπαϊκή συμφωνία. Δηλαδή, επιτήρησης του προϋπολογισμού τους, επιτήρηση στις δαπάνες τους, να μην μπορέσουμε να ξανακαταντήσουμε εκεί που καταντήσαμε, να μην έχουμε τα ελλείμματα τα οποία έχουμε. Αυτά θα ελέγχονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Κα δυσκολεύεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα να πει αυτή την απλή αλήθεια. Οπότε τι γίνεται; Βγαίνει τώρα ο κ. Τσίπρας και μας λέει ότι θα υπάρχει μνημόνιο. Μα τόσα ταξίδια στο εξωτερικό έκανε, μιλάει με τόσους Ευρωπαίους, δε μπορεί να μην ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι δεν θα υπάρξει καμία ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς επιτήρηση. Το ξέρει, αυτό όμως δεν είναι το μνημόνιο έτσι όπως το ξέραμε μέχρι τώρα. Είναι η επιτήρηση- κάνε εσύ κύριε τους λογαριασμούς σου, κόψε ράψε όπως θες- αλλά μη μου φέρεις ελλείμματα τα οποία δεν μπορείς να καλύψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στην εσωτερική επικαιρότητα όπως αυτή φαίνεται και στις εξελίξεις σήμερα στο κοινοβούλιο. Έχουμε αποχώρηση του Βουλευτή του κ. Αλεξόπουλου από τη Χρυσή Αυγή με ανεξαρτητοποίηση του. Αλλάζει κάτι; Μπορεί να επωφεληθεί κανείς απ’ αυτό, τουλάχιστον η κυβέρνηση ή ο δημόσιος λόγος ή ακόμα και η ίδια η δικαιοσύνη απ’ αυτή τη συμπεριφορά;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε αυτή που σίγουρα επωφελείται είναι η χώρα. Η χώρα επωφελείται διότι έχουμε μια σαφή κάμψη της Χρυσής Αυγής αν κρίνω τουλάχιστον από τα δημοσκοπικά δεδομένα τα οποία δημοσιεύονται. Άρα αυτό είναι συν. Διότι ένα φασιστοειδές, ναζιστικό, παράλογο και μπορώ να σας θέσω πολλά επίθετα ακόμα, το οποίο έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης, αυτό θα εκλείψει κατά πάσα πιθανότητα πολύ γρήγορα από το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Άρα αυτό είναι συν, είναι δηλαδή ένα από τα θετικά τα οποία πρέπει να καταγράψουμε σε αυτήν την κινούμενη άμμο που είναι σήμερα το εκλογικό σώμα. Από κει και πέρα, ότι τα κόμματα βρίσκονται σε μια φάση πλήρους αναδιάρθρωσης και αναπροσαρμογής, σήμερα βρισκόμαστε στο λυκόφως, στο βαθύ σκοτάδι πριν ξημερώσει, γεννιέται κάτι καινούργιο αλλά δεν έχει γεννηθεί. Αυτό θα πάρει ένα χρόνο αλλά τελικώς θα κατασταλάξει ο κόσμος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγο δια στόματος του κ. Παππά είπε ότι ιστορικό λάθος της Νέας Δημοκρατίας και ως κυβέρνηση και ως κόμμα που χτύπαγε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πλάτη φιλικά τους Χρυσαυγίτες, αναφέρομαι σε δημόσιες δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη, του κ. Μπαλτάκου όπως και του κ. Λαζαρίδη ο οποίος υπενθύμισε τη λογική των δύο άκρων. Είναι φάουλ επικοινωνιακό των τριών αυτών ανδρών ή ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί επιχειρήματα; Ποια είναι η δική σας θέση;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ε τώρα μη μου το λέτε εμένα, γιατί εγώ όπως ξέρετε έχω διαχωρίσει τη θέση μου απ’ αυτές τις λογικές εδώ και πάρα πολύ καιρό. Να το πω ιδεολογικά: Η ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ ακροδεξιό κόμμα, ποτέ όμως. Και δεν είχε ασπαστεί και ποτέ από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτού της, ακροδεξιές λογικές. Αντίθετα τις πολέμησε και τις πολέμησε φανερά. Η Νέα Δημοκρατία ήτανε από ιδρύσεως της ένα κόμμα το οποίο πήγαινε από τη δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά και αν θέλετε και σήμερα ευθέως να σας πω, θεωρώ ότι η ΝΔ έπρεπε να κάνει μια κανονική μα κανονική στροφή προς το κέντρο. Διότι το κέντρο είναι άστεγο σήμερα. Το κέντρο είναι αυτό το οποίο αναζητά έκφραση. Για το κέντρο γίνεται η μάχη από τις διάφορες Ελιές, Ποτάμια ρυάκια και ότι άλλο θέλετε. Εμείς λοιπόν με πολύ περισσότερη αξιοπιστία θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε αυτόν τον Ευρωπαίο, προβληματισμένο κεντρώο πολίτη. Και όταν λέω κεντρώο, εννοώ κεντρώο και φιλελεύθερο και στις κοινωνικές του αρχές. Δεν εννοώ τώρα οικονομικά, οικονομικά τώρα έχουνε λυθεί τα θέματα, δεν υπάρχουν πια τέτοιου είδους διαφορές. Εννοώ όμως κοινωνικά, εννοώ την αντίληψη την οποία έχει ο πολίτης ο οποίος θέλει να είναι Ευρωπαίος αλλά θέλει μια Ευρώπη η οποία να έχει τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά, μια Ευρώπη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια Ευρώπη που σέβεται την ελευθερία του άλλου, όλα αυτά για τα οποία δώσαμε μάχη τελικώς τόσα χρόνια. Η ΝΔ σήμερα, αντί να κοιτάζει και να λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά, διότι προς τα δεξιά δεν έχει τίποτα απολύτως κατά τη γνώμη μου να πάρει, θα έπρεπε να απευθυνθεί σε αυτή τη μεγάλη δεξαμενή των προβληματισμένων πολιτών, οι οποίοι θέλουν ένα ευρωπαϊκό αύριο, ξέρουν ότι έχουμε θυσίες απερίγραπτες αλλά οι οποίοι θέλουνε μιας άλλης μορφής σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Μπακογιάννη ακούγεστε σαν αυριανή επίτροπος ξέρετε και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θα ήθελαν να σας δουν σε αυτή τη θέση.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ ακούγομαι σαν επίτροπος επειδή σας λέω ότι πρέπει να κάνουμε στροφή προς το κέντρο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, έχετε τόσο δομημένο λόγο που αφορά και την κοινή ευρωπαϊκή λογική που θα μπορούσαμε να έχουμε όλοι μας και μιλάτε σαν να είσαστε μια αυριανή επίτροπος. Έχω ακούσει ότι πολλοί θα ήθελαν αυτήν την εικόνα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως ξέρετε αυτό δεν εξαρτάται από εμένα. Εξαρτάται από την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε έτοιμη έχω την αίσθηση. Εσείς νιώθετε έτοιμη όμως.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, εγώ είμαι μια φανατική ευρωπαία πολιτικός, το ξέρετε αυτό. Πιστεύω στην Ευρώπη, και δίνω μάχη για την Ευρώπη στην πιο δύσκολη στιγμή της, όπου αμφισβητείται η Ευρώπη λόγω ακριβώς και των λαθών που έχει κάνει, λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας της, λόγω της απομάκρυνσης της από τους πολίτες, αλλά επειδή είμαι και ελληνίδα ευρωπαία πολιτικός ξέρω πάρα πολύ καλά ότι αν αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Ευρώπη, για οποιοδήποτε λόγο, κυρίως λόγω του λαϊκισμού ο οποίος ανθεί και λουλουδίζει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες Ευρωπαϊκές, για οποιονδήποτε λόγο λοιπόν διαλυθεί, η δικιά μου η χώρα, η δικιά μου η πατρίδα, θα βρεθεί στη δύνη καταστάσεων που δεν μπορείτε να τις φανταστείτε σήμερα. Σκεφτείτε μόνο γεωγραφικά που βρισκόμαστε. Είμαστε μια γωνίτσα και γύρω μας έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Από την Τουρκία που σφαδάζει, από τη Μέση Ανατολή όπου γίνεται το «έλα να δεις», από το βορρά με την Ουκρανία κτλ., τι θα είναι λοιπόν αυτή η χώρα μου και ποιος θα με προστατέψει εμένα τον έλληνα πολίτη εάν δεν υπάρξει μια δυνατή Ευρώπη; Γι ‘ αυτό δίνουμε και τη μάχη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάμε λίγο στην Κεντροαριστερά που δεν ξέρω κατά πόσο σας ενδιαφέρει εσάς όμως το κέντρο εσείς το τονίσατε πολύ εύστοχα, την ωφέλιμη δεξαμενή ψηφοφόρων. Έχουμε λοιπόν την Ελιά που δημιουργείται, διαλύεται, επανασυστήνεται.  Έχουμε και ένα Ποτάμι όμως που φαίνεται να ρέει με δύναμη και δημοσκοπικά να κερδίζει έδαφος και να το γνωρίσει ο κόσμος με τη θετική του πλευρά. Σας προβληματίζει το Ποτάμι, σας φοβίζει ή χαίρεστε που υπάρχει γιατί μπορεί να αποδυναμώνει το ΣΥΡΙΖΑ;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν δεν σκέφτομαι κατ’ αυτόν τον τρόπο καθόλου. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή καινούργιες προσπάθειες χρειάζονται. Και οι καινούργιες προσπάθειες θα παρουσιαστούν στους πολίτες με τα επιχειρήματά τους, με τις ιδέες τους και με τα προγράμματά τους. Κάθε λοιπόν καινούργια ιδέα η οποία κατατίθεται είναι χρήσιμη. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει πολλές καινούργιες ιδέες από το Ποτάμι, δηλαδή μπορώ να σας πω όμως, ότι δέκα από τα πράγματα τα οποία άκουσα ότι είπε τα είχαμε πει και εμείς στην Δημοκρατική Συμμαχία, τα είχανε πει και άλλοι πριν από μας. Λοιπόν μακάρι να υπάρξει ένας ευρύτερος προβληματισμός ο οποίος να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους και να μπουν στην πολιτική. Να σας πω κάτι, η πολιτική η οποία σήμερα είναι το πιο δυσφημισμένο λειτούργημα σε αυτόν τον κόσμο, μετά τη δημοσιογραφία ευτυχώς για μας, αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς οι πολιτικοί οι οποίο  πρέπει συνεχώς να απολογούμαστε γιατί είμαστε πολιτικοί, εγώ θα ήθελα να απαντήσω ότι είναι το ύψιστο λειτούργημα η πολιτική. Και ότι πρέπει να μπούνε νέοι άνθρωποι στην πολιτική και ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι  πρέπει να μπούνε με ιδανικά και δεν πρέπει να μπούνε με φθηνές μικροκομματικές λογικές. Και μακάρι να μπούνε, είτε στο Ποτάμι μπούνε είτε στην Ελιά μπούνε, είτε στο Κομμουνιστικό κόμμα μπούνε, είτε βεβαίως στη Νέα Δημοκρατία μπούνε είναι καλό, είναι θετικό. Αυτό χρειάζεται η χώρα σήμερα. Δεν θα τελειώσει η δημοκρατία επειδή κάποιοι πολιτικοί αποτύχανε.