Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κόψτε τις έξτρα αμοιβές – Το νέο προαπαιτούμενο της τρόικας για το Δημόσιο

Μετά τις 2.000 απολύσεις για το 2015 η τρόικα βάζει ως προαπαιτούμενο για το Δημόσιο και τις περικοπές σε πρόσθετες αμοιβές, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας. Αυτό προκύπτει από επικαιροποιημένο κείμενο με τις θέσεις που έστειλαν το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στο υπουργείου Οικονομικών, πάνω στο οποίο γίνεται συζήτηση με τη συμμετοχή και για ένα διάστημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται, στην ουσία, για θέμα το οποίο είχε μπει στο τραπέζι εδώ και μέρες με την κυβέρνηση να το εξετάζει θετικά. Υπενθυμίζεται ότι προ πενθημέρου κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε προαναγγείλει περικοπές σε έξτρα αμοιβές σε ορισμένες κατηγορίες με στόχο να δοθεί μπόνους σε όσους μετά από αξιολόγηση θα κριθεί ότι είναι «άξιοι και αποδοτικοί» στην υπηρεσία τους. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν τίθεται από την τρόικα αλλά μοιάζει με το περιτύλιγμα που θέλει να βάλει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε περικοπές στα οδοιπορικά και τις ημέρες αποζημίωσης για εκτός έδρας απασχόληση, που καθορίζονται με Νόμο του 1999 και με βάση αυτά λαμβάνουν διαφορετικά ποσά, ακόμα και εργαζόμενοι του ιδίου υπουργείου για τις μετακινήσεις και τα εκτός έδρας.
Αφορούν μεταξύ άλλων τις εξής κατηγορίες:

-          Υπάλληλοι ΕΛΓΑ, 47 ευρώ
-          Υπάλληλοι ΟΠΕΚΕΠΕ, 94 ευρώ.
-          Μηχανικοί, αποζημίωση 56 ευρώ
-          Ελεγκτές της ΕΔΕΛ 56 ευρώ
-          Ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου, 29 ευρώ
Μάλιστα, η σχετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών αλλά, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «δεν μιλάμε επ’ ουδενί για μείωση βασικών μισθών».
Στη συνολική διαπραγμάτευση τα επιμέρους ζητήματα – Κλείνουμε μέχρι τη Δευτέρα, λέει ο Στουρνάρας
Πάντως, τα επιμέρους ανοικτά ζητήματα των υπουργείων παραπέμπονται στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, σύμφωνα τονίζουν ότι «υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα». Προσθέτουν δε, ότι «θα δουλέψουμε αρκετές ώρες σήμερα, μπορεί να συνεχίσουμε και αύριο».
Αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα στα άλλα υπουργεία:
*Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φαρμακεία, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε σήμερα στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.
*Στο υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραμένουν, μεταξύ άλλων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.
«Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι αύριο, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση» δήλωσε μιλώντας προς το «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη το πρωί για τις Βρυξέλλες.

aftodioikisi.gr