Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Επιμένουμε στον συμψηφισμό των εισφορών του ΕΛΓΑ με τις δικαιούμενες αποζημιώσεις»



Στο θέμα του συμψηφισμού των οφειλόμενων εισφορών του ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες επανέρχεται ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στα τέλη Φεβρουαρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε απάντηση σε ερώτηση που είχαμε καταθέσει 22 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία προτείναμε τον συμψηφισμό των εισφορών με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Το σκεπτικό της ερώτησής μας βασιζόταν στην αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της αδυναμίας πολλών παραγωγών να καταβάλουν το ασφάλιστρο στον Οργανισμό, με αποτέλεσμα, όσοι δικαιούνται αποζημιώσεις, να μην μπορούν να τις εισπράξουν.
Η απάντηση του Υπουργείου απαριθμούσε τις δυνατότητες πληρωμής ή ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών που προσφέρονται. Ανέφερε, δηλαδή, τη δυνατότητα πληρωμής μέσα από την ενιαία ενίσχυση, τη δυνατότητα ρύθμισης σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δίνεται για την εξόφληση, και ούτω καθεξής.
Δυστυχώς, η απάντηση δεν καλύπτει καθόλου τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει οφειλές στον ΕΛΓΑ. Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν αυτές τις ημέρες με τις οφειλόμενες εισφορές του 2011. Τα ποσά έχουν βεβαιωθεί στις Εφορίες ως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τόσο οι Δ.Ο.Υ., όσο και ο ΕΛΓΑ, καλούν τους παραγωγούς να εξοφλήσουν ολόκληρα τα ποσά, διότι διαφορετικά θα χαθούν δικαιούμενες αποζημιώσεις.
Επειδή υπάρχει χρονικός περιορισμός δύο ετών για την πληρωμή των οφειλόμενων εισφορών, η προθεσμία αυτή για το 2011 λήγει. Μάλιστα για αυτούς τους παραγωγούς δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα διακανονισμού μέσω των εφοριών, διότι όσο διαρκούν οι δόσεις, το ΚΕΠΥΟ θεωρεί ανεξόφλητο το ποσό, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε πληρωμές, ακόμα και αν έχει γίνει διακανονισμός. Έτσι, εάν για παράδειγμα γίνουν τώρα 6 μηνιαίες δόσεις, το ποσό θα θεωρηθεί εξοφλημένο τον Σεπτέμβριο, η προθεσμία των 2 ετών για την εξόφληση του 2011 θα έχει παρέλθει και οι αποζημιώσεις το 2013 θα κινδυνεύουν να χαθούν δια παντός.
Αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε τραγικό αδιέξοδο αγρότες που δικαιούνται αποζημιώσεις για το 2013 και δεν μπορούν να τις εισπράξουν. Γνωρίζω ότι στο σύνολο των περιπτώσεων, οι δικαιούμενες αποζημιώσεις είναι σχεδόν ίσες ή μεγαλύτερες από τις οφειλόμενες εισφορές. Υπάρχει επομένως λύση και το Υπουργείο, μαζί με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Οικονομικών, οφείλουν να την εξετάσουν. Μπορούν από κοινού να πάρουν μία απόφαση η οποία θα επιτρέπει, τουλάχιστον για όσους οφείλουν το 2011 και δικαιούνται αποζημιώσεις, τα ποσά να συμψηφιστούν. Με τον τρόπο αυτό και οι αγρότες δεν θα χάσουν μία πολύτιμη οικονομική βοήθεια και ο ΕΛΓΑ θα μπορέσει να εισπράξει τις εισφορές.
Αντιλαμβάνομαι ότι το μέτρο δεν μπορεί να γενικευθεί, αφού δεν είναι βέβαιο ότι κάθε χρόνο όλοι οι αγρότες θα δικαιούνται αποζημίωση. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί για τις οφειλές του 2011 και μόνο για τους δικαιούχους αποζημιώσεων. Όσοι δεν δικαιούνται αποζημίωση μπορούν ούτως ή άλλως να κάνουν ρύθμιση για να διασφαλίσουν μελλοντικές αποζημιώσεις. Είναι επομένως ένα μέτρο και εφαρμόσιμο και δίκαιο για τους αγρότες και ασφαλές για τον ΕΛΓΑ. Εάν υπάρχουν γραφειοκρατικές ενστάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο να ξεπεραστούν.
Θα είναι τραγικό, η οικονομική δυσπραγία από τη μια, και η ανελαστικότητα του κράτους από την άλλη, να στερήσουν από τους αγρότες χρήματα που δικαιούνται και μάλιστα όχι μόνο για το 2013 αλλά και για κάθε μελλοντική πιθανή πληρωμή. Θα επανέλθω μαζί με συναδέλφους με νέα ερώτηση και συγκεκριμένη πρόταση προς τα συναρμόδια Υπουργεία και πιστεύω ότι αυτή τη φορά το αίτημά μας θα τύχει καλύτερης αντιμετώπισης.»