Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Να διασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ»


Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια συζήτησης για τον ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την παρουσίαση του σχετικού προσχεδίου στη Βουλή, βρισκόμαστε πλέον προ των πυλών για την υλοποίηση μίας στρατηγικής σημασίας επένδυσης στον τομέα της ενέργειας. Μίας επένδυσης η οποία ανταποκρίνεται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και η οποία θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος.
Παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, επεσήμανα την ανάγκη διασφάλισης των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και, βεβαίως, εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόκειται για προσωπικό με υψηλότατο επίπεδο επιστημονικής και τεχνικής κατάρτισης, με εμπειρία, το οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε. Ο Υπουργός κ. Μανιάτης έχει διαβεβαιώσει ότι οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες, θεώρησα ωστόσο χρέος μου να επαναλάβω την ανάγκη κατοχύρωσής τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επιπλέον, επεσήμανα ότι θα πρέπει να προτιμηθεί η είσοδος επενδυτικών σχημάτων στον ΑΔΜΗΕ που θα εξασφαλίζουν παράλληλα την παραμονή του ελέγχου στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που προβλέπεται στο προσχέδιο της πρόσκλησης. Συγκεκριμένα, εάν ο επενδυτής δεν έχει εμπειρία στη διαχείριση δικτύου, τότε δεσμεύεται να παραχωρήσει πλήρως τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό δημόσιο και πιστεύω ότι τέτοιες προσφορές θα πρέπει να προτιμηθούν.
Τέλος, αναφέρθηκα στις λιγνιτικές μονάδες και στην ανάγκη να διατηρούνται μόνιμα συνδεδεμένες με το δίκτυο. Έχω επανειλημμένα επισημάνει ότι το κόστος της μεγαβατώρας που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες είναι ασύγκριτα χαμηλότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη. Το κόστος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη είναι μόλις 40 ευρώ, όταν από τα φωτοβολταϊκά πλησιάζει τα 300, από βιομάζα τα 200 και από ανεμογεννήτριες τα 100 ευρώ. Επομένως, η μόνιμη σύνδεση των λιγνιτικών μονάδων στο δίκτυο μπορεί να διασφαλίσει και την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας, αλλά και να συνδράμει στην προσπάθεια να καλυφθεί το έλλειμμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ που έχει ανοίξει εξαιτίας των ΑΠΕ. Έτσι θα προστατευθούν και οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ, αλλά κυρίως οι καταναλωτές που δεν θα χρειαστεί να επιβαρύνονται με το υπέρογκο τέλος ΑΠΕ.»