Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Στα "σκαριά" παράσταση στο Θέατρο Αρχαίας ΑΙΓΕΙΡΑΣ !

Στο χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας ΑΙΓΕΙΡΑΣ βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργος Λούκος, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και ο αρμόδιος αρχαιολόγος της ΣΤ’ εφορείας κλασικών Αρχαιοτήτων Ανδρέας Βόρδος.
Εκεί τους περίμεναν, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πάνος Γιαννούλης, Βασιλική Ψυχράμη, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Κώστας Κλάγκος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δημότες και δημοσιογράφοι.
Στη συνέχεια, όλοι μαζί περιηγήθηκαν για αρκετή ώρα στον ευρύτερο χώρο του αρχαίου θεάτρου, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνει - με ασφάλεια και σεβασμό  στον αρχαιολογικό  χώρο -  η θεατρική παράσταση του Δήμου Αβδελιώτη, «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσου Σολωμού.
(Όσο αφορά το σημείο που θα ¨στηθεί" η παράσταση, αυτή θα πραγματοποιηθεί σε χώρο λίγο πιο μακριά από τη σκηνή του αρχαίου θεάτρου, ώστε να αποφευχθούν φθορές των αρχαιολογικών ευρημάτων)
Πρόθεση του Φεστιβάλ Αθηνών και του «Διαζώματος», είναι, η παράσταση αυτή να δοθεί στη Μακύνεια και στις Οινιάδες. 
Ο Σταύρος Μπένος, αναλυτικότερα, μας ανέφερε και τα εξής:   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η συνάντηση με τους άγνωστους αρχαίους θεατρικούς χώρους της Ελλάδας – πλην όμως πολύ αξιόλογους - μέσα από μια χειρονομία σεβασμού προς αυτούς, καθώς και η δημιουργία ενός εναλλακτικού πολιτιστικού περιπάτου.
Το Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τους συντελεστές της παράστασης δραματοποιημένης ποίησης «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος» επιθυμεί να μεταφέρει και να παρουσιάσει το παραπάνω έργο σε μικρούς αρχαίους θεατρικούς χώρους της Ελλάδας. Η παράσταση αυτή επιδιώκεται να ενταχθεί στο θερινό πρόγραμμα 2014 του Φεστιβάλ Αθηνών.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη εργασίας μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γιώργο Λούκο, τον σκηνοθέτη κ. Δήμο Αβδελιώδη και την ηθοποιό κα Όλια Λαζαρίδου, για να εξετάσουμε τις τοπικές συνθήκες του κάθε χώρου, προκειμένου να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό η παράσταση αυτή.
Αμέσως μετά, θα επισκεφθούμε για τον ίδιο λόγο τους αρχαιολογικούς χώρους Μακύνειας και Οινιάδων»…
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Η παράσταση αυτή πραγματοποιείται σε σκηνοθεσία του κου Δήμου Αβδελιώδη. Εντάσσεται στο είδος των παραστάσεων δραματοποιημένης ποίησης. Πρόκειται για τη μεταφορά «επί σκηνής» του γνωστού ποιήματος του Διονύσου Σολωμού, «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», με τη συνοδεία μουσικής και θεατρικού λόγου. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν οι κ.κ. Όλια Λαζαρίδου, Δήμητρα Κωτίδου, Δανάη Ρούσσου. Την εικαστική παρέμβαση και τα ενδύματα επιμελείται ο κος  Aριστείδης Πατσόγλου και τη μουσική ο κος Βαγγέλης Γιαννάκης . Την παράσταση πλαισιώνουν, επίσης, οι μουσικοί Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο), Γιάννης Αβδελιώδης (μαντολίνο, μεταλλόφωνο), Γιάννης Βιλιώτης (μαντολίνο, προγραμματισμός μουσικών εφέ), Μυρτώ Γουζίου (βιολοντσέλο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο, δοξάρι) και  Παναγιώτης Ράπτης (σαξόφωνο σοπράνο). Τέλος την παράσταση θα συνοδεύουν λίγα, λιτά σκηνικά, τα οποία επιμελούνται οι κ.κ. Δήμος Αβδελιώδης και Παναγιώτης Μανίκας.
Ο Δήμος Αβδελιώδης, στην πρώτη του συμμετοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών, καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά κείμενα του Διονύσιου Σολωμού. Ο ποιητής αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι με την παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος». Ενδύεται το προσωπείο του ιερομόναχου και κοιτάζει στα μάτια το Κακό, χωρίς να το φοβάται. Το Κακό εδώ δεν είναι ο απέναντι, είναι ανάμεσά μας, μέσα μας. Η παράσταση με την ανάδειξη του Λόγου του ποιητή, όπως ενσαρκώνεται από την ερμηνεία της Όλιας Λαζαρίδου, ανασύρει στην επιφάνεια κρυμμένες πτυχές του έργου. 

froyros.blogspot.gr