Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Διάγγελμα Γιανούκοβιτς: “Πραξικόπημα. Δεν παραιτούμαι”. Σε de facto διχοτόμηση οδηγείται η Ουκρανία. Ουδετερότητα δηλώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (Live εικόνα)

BhFW3rQCMAACLCd-599x330

BhFW3rQCMAACLCd-599x330
Την παραίτησή του υπέβαλε το πρωί του Σαββάτου ακόμη ένας σύμμαχος του Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο Πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Βολοντίμιρ Ρίμπακ.
- Την ίδια ώρα, στα χέρια της αντιπολίτευσης έχει πέσει το Προεδρικό Μέγαρο στο Κίεβο, που παρέμεινε αφύλαχτο μετά την αποχώρηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
- Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ώστε να εξωθηθεί σε παραίτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, και να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές στις 25 Μαϊου.
- Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς παραμένει στην Ουκρανία, αλλά σε κάποιο άλλο σημείο, εκτός Κιέβου.
- Ο Πίτερ Ποροσένκο και ο Ολεκσάντρ Τιχίνοφ έθεσαν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της ουκρανικής Βουλής, με τον πρώτο να αποσύρεται υπέρ του δεύτερου, ο οποίος είναι στενός πολιτικός σύμμαχος της Γιούλια Τιμοσένκο.
- Στην πόλη Χάρκοβο, όπου φέρεται να έχει μεταβεί ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του.
- Η ουκρανική Βουλή εξέλεξε τον Αρσέν Αβάκοφ, προερχόμενο από την αντιπολίτευση, νέο Υπουργό Εσωτερικών.
- Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την απόφαση για την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, με τις σχετικές διαδικασίες να επιταχύνονται.
- Οι ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας ξεσηκώθηκαν κατά της αντιπολίτευσης του Κιέβου, και ψηφίζουν την… προσάρτηση στη Ρωσία. Κήρυξαν αυτοδιοίκητο, με “πρωτεύουσα” το Χάρκοβο.
- Το μεσημέρι, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της, η Γιούλια Τιμοσένκο απελευθερώθηκε.
- Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εγγυάται τη “βελούδινη” μεταβίβαση της εξουσίας στην αντιπολίτευση.
- Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η εκπρόσωπος του Βίκτορ Γιανούκοβιτς διαψεύδει ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σχεδιάζει να υποβάλλει την παραίτησή του.
- Η Stratfor προβλέπει μέσω ανάλυσής της, την οποία ανέβασε στο Twitter, ότι η Ουκρανία οδηγείται σε διχοτόμηση, με τις ανατολικές επαρχίες να επιλέγουν την προσάρτηση στη Ρωσία.
- Από το Χάρκοβο, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς εκφώνησε διάγγελμα, σημειώνοντας τα εξής: “Πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου, αλλά δεν παραιτούμαι. Θα παραμείνω στην Ουκρανία. Δεν παραιτούμαι. Προσπαθώ να προστατεύσω τους πολίτες από συμμορίες κακοποιών. Η σημερινή Βουλή παίρνει παράνομες αποφάσεις, και αποτελεί ντροπή για τη χώρα. Βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα. Η κατάσταση θυμίζει την άνοδο του Ναζισμού. Δεν πρόκειται για αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, αλλά για φασίστες. Κάποια στελέχη του κόμματός μου απειλήθηκαν, και υποχρεώθηκαν να στηρίξουν την αντιπολίτευση”.
- Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς αποφάσισε να ξεκινήσει περιοδεία στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας, ώστε να ηγηθεί ουσιαστικά του κινήματος διαμελισμού και προσάρτησης στη Ρωσία.
- Με ανακοίνωσή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δηλώνουν ότι θα τηρήσουν ουδετερότητα, και δεν θα παρέμβουν στην πολιτική αντιπαράθεση.
Παρακολουθήστε εδώ live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας 

ysterografa.gr