Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

"Ιερή Συμμαχία" ενόψει... μέλλοντος, από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Δημητριάδος

Ierarxia
Ο χώρος της Εκκλησίας δεν στερήθηκε ποτέ το… παρασκήνιο. Ιεράρχες πρωταγωνιστές σε ζυμώσεις και κινήσεις για το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας της Ελλάδας, υπήρχαν, υπάρχουν και προφανώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Αξίζει ωστόσο να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά τις ισορροπίες όπως διαμορφώνται σε στιγμές… άκαιρες, για να διαγνώσει εγκαίρως αυτά που έρχονται.
Στο παραπάνω πλαίσιο θα πρέπει να ειδωθεί η πρόσκληση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου προς τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, να μεταβεί ο δεύτερος στην Καλαμάτα, για να είναι ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα “Οικογένεια, η κατ’ οίκον Εκκλησία”.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ίσως ο πλέον αναγνωρίσιμος Ιεράρχης, λόγω και της πολυετούς παρουσίας του στην τηλεόραση με την εκπομπή “Αρχονταρίκι”, υπήρξε πνευματικό τέκνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τον οποίο άλλωστε και διαδέχτηκε στη Μητρόπολη στον Βόλο.
Στην εκλογή Αρχιεπισκόπου το 2008 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του κ. Ιερωνύμου απέναντι στον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο, καθώς στον πρώτο γύρο ήταν υποψήφιος, με αποτέλεσμα να υπάρξει διάσπαση των “χριστοδουλικών” ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο στάθηκε στο πλευρό του μέχρι τότε Μητροπολίτη Θηβών, ο οποίος και κέρδισε τελικά την αρχιεπισκοπική εκλογή.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος αναδείχτηκε επίσης από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, και μάλιστα ήταν εκ των πρωταγωνιστών της κόντας με το Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Και εκείνος ωστόσο έπαιξε ρόλο στην εκλογή Ιερωνύμου, ενώ στη συνέχεια αποκατέστησε τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αμφότεροι, καθώς μάλιστα προέρχονται από τη νεώτερη γενιά των Ιεραρχών, δείχνουν να έχουν φιλοδοξίες για το μέλλον, αναπτύσσουν έντονη εξωστρέφεια, και η στρατηγική συμπόρευσής τους έχει τη σημασία της για τις εξελίξεις στην Εκκλησία της Ελλάδας.

ysterografa.gr