Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

15 χρήσεις του λεμονιού… που δεν γνωρίζατε!

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, εσύ φτιάξε λεμονάδα… και χρησιμοποιήστε το χυμό ως ένα φυσικό καθαριστικό που κάνει θαύματα στην κουζίνα, και όχι μόνο. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός του μπορεί να αποτελεί «βάλσαμο» στις σαλάτες, αλλά πέρα από τη μαγειρική είναι ικανός να χρησιμοποιηθεί σε «δουλειές» του σπιτιού χάρη στο pH, το κιτρικό οξύ και τις βιταμίνες του. Παρακάτω θα βρείτε 15 εντυπωσιακές χρήσεις του λεμονιού που ίσως δεν σας έχουν περάσει από το μυαλό…

- Κάντε λευκά τα ρούχα σας με τρείς κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Μπορείτε, είτε να μουλιάσετε τα ρούχα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μερικές φέτες λεμόνι, είτε να ρίξετε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού στον κάδο του πλυντηρίου.

- Μετατρέψτε το μαρούλι… σε τραγανό και φρέσκο! Σε περίπτωση που το μαρούλι έχει μαλακώσει πολύ στο ψυγείο, στύψτε μισό λεμόνι μέσα σε ένα μπολ με νερό και βάλτε το μέσα. Στη συνέχεια, αφήστε το στο ψυγείο για μια ώρα και θα δείτε ότι τα φύλλα του μαρουλιού θα ξαναγίνουν τραγανά.

- Δώστε τέλος στην κακή αναπνοή με το χυμό λεμονιού. Εάν κάνετε γαργάρες με χυμό λεμονιού θα απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος. Εναλλακτικά, ρίξτε λίγο λεμόνι σε ένα ζεστό ποτήρι νερό και πιείτε το, ώστε να γεμίσετε με βιταμίνη C και να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας.

- Αποστειρώστε το φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι νερό με ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού για 5 λεπτά. Βάλτε το φλιτζάνι μέσα στο φούρνο και ζεστάνετε το υγρό. Ο ατμός θα μαλακώσει τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού, ώστε να τα καθαρίσετε με ευκολία.

- Βγάλτε το μελάνι από τα ρούχα σας. Εάν έχει πέσει μελάνι στη μπλούζα σας, ρίξτε πάνω του λίγο χυμό λεμονιού, όσο βέβαια είναι ακόμα υγρό. Στη συνέχεια, βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο με απορρυπαντικό.

- Τρίψτε μισό λεμόνι για καθαρό πρόσωπο, χωρίς σπυράκια. Λίγο πριν το βραδινό ύπνο, ακουμπήστε ένα κομμένο λεμόνι πάνω στα σπυράκια και ξεπλυθείτε το πρωί με κρύο νερό.

- Σταματήστε το μαύρισμα των πατατών και των κουνουπιδιών. Αφού βράσετε τις πατάτες, ρίξτε μέσα στο βραστό νερό μια κουταλιά από χυμό λεμόνι και θα δείτε ότι δεν θα σας μαυρίσουν… ακόμα και εάν περιμένετε για δυο-τρεις ώρες!

- Δώστε λάμψη στα βαμμένα μαλλιά σας με χυμό λεμονιού. Απλά ανακατέψτε λίγο χυμό με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και χρησιμοποιήστε το μείγμα για να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο.

-Καθαρίστε το μαύρο χρώμα από τα μπρούτζινα ή χάλκινα αντικείμενα. Ανακατέψτε λίγο λεμόνι με αλάτι ή μαγειρική σόδα και στη συνέχεια, τοποθετήστε το μείγμα πάνω στη μαυρισμένη επιφάνεια. Αφού το αφήσετε για πέντε λεπτά, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και σκουπίστε το με ένα πανί.

- Γυαλίστε τα παπούτσια σας. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας λάδι με 2 κουτ. χυμό λεμονιού και γυαλίστε τα παπούτσια σας.

- Καθαρίστε 100% τα λαχανικά και τα φρούτα από ζωύφια και χώματα. Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό για να δημιουργήσετε ένα ανέξοδο «καθαριστικό» για τα λαχανικά και τα φρούτα σας.

- Απολυμάνετε την επιφάνεια κοπής στην κουζίνα. Ακόμα και ένα έχετε τοποθετήσει πάνω στην επιφάνεια κοπής ψάρια ή κρέας, έχετε τη δυνατότητα να την απολυμάνετε με χυμό λεμονιού. Έτσι, μπορείτε να διώξετε και την έντονη μυρωδιά μετά το κόψιμο σκόρδου ή κρεμμυδιού.

- Αντιμετωπίστε τα κίτρινα νύχια. Αφήστε τα δάχτυλα σας μέσα σε ένα μικρό μπολ με νερό και χυμό μισού λεμονιού. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσετε λευκά «φωτεινά» νύχια.

- Γεμίστε με θετική διάθεση. Η μυρωδιά ενός λεμονιού αποτελεί ένα φυσικό αντι - καταθλιπτικό. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα φρέσκο λεμόνι στο γραφείο σας ή ακόμα καλύτερα πιείτε μια λεμονάδα.

- Απαλλαγείτε από την άσχημη μυρωδιά των σκουπιδιών. Ρίξτε υπολείμματα ή φλούδες λεμονιού μέσα στη σακούλα σκουπιδιών και μετά από λίγα λεπτά δεν θα μυρίζει δυσάρεστα το σπίτι σας. Εναλλακτικά, τοποθετήστε τις (μέχρι να μαυρίσουν) στο ντουλάπι του κάδου…
flowmagazine.gr