Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Βενιζέλος και Στουρνάρας σίγουροι για το πλεόνασμα

Antonis Samaras; Cabinet; Evangelos Venizelos; Greek Parliament; meeting; new Government; Yannis Stournaras; Αντώνης Σαμαράς; Βουλή; Γιάννης Στουρνάρας; Ευάγγελος Βενιζέλος; Κοινοβούλιο; Ν
Τα θέματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα της τρόικας και σημείωσε πως «Το θέμα δεν είναι πότε θα έρθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει, δηλαδή να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει η Eurostat, όπως θα τα επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες.
Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν και θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Βενιζέλος απάντησε οτι υπάρχουν αυτές οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει σταυροδοσία και στους ευρωβουλευτές ανέφερε ότι αυτό υπάρχει σε πολλές χώρες και πως οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό και δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί είναι θετικό.
Στουρνάρας: Πλεόνασμα υπάρχει και θα επιβεβαιωθεί
Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας, τόνισε πως ενημέρωσε τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής.
Σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από τη Eurostat, ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.
“Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες “, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

υστερογραφα.
Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως ” υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση “.
Επ’αυτου πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.
Πριν τη συνάντηση με τον  Βενιζέλο ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στη συνάντηση, κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές