Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τι... έπαθε ο Άρης και κατεβαίνει δήμαρχος;

aris_spiliotopoulos_omilia
Η πρόθεση του Άρη Σπηλιωτόπουλου να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, είχε καταστεί… ορατή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, με προφανή και αποδεδειγμένα επικοινωνιακά προσόντα, ήταν το πρώτο προβεβλημένο στέλεχος της Κεντροδεξιάς που, χωρίς να έχει στο παρελθόν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδειξε τέτοια θέρμη να εμπλακεί με τα κοινά των τοπικών κοινωνιών.
Από χθες, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι και επισήμως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας απέναντί του το “αντάρτικο” του Νικήτα Κακλαμάνη. Και πολλοί αναρωτήθηκαν… τι έπαθε ο άλλοτε στενότερος συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, στο ξεκίνημα της θητείας του τελευταίου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και επέλεξε να “μετακομίσει” από τη Β’ Αθηνών στην πρωτεύουσα, αφήνοντας την κεντρική πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η εξήγηση θα πρέπει να ξεκινήσει… ανάποδα. Με την εξαίρεση της στρατηγικής συμπόρευσης με τη Ντόρα Μπακογιάννη στη μάχη για τη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2009, που δεν του βγήκε, ο Αχαιός πολιτικός δεν μετράει… αποτυχίες στις επιλογές και τις στοχεύσεις του.
Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του 2000, και τη δική του απομάκρυνση από το στενό επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, κατάφερε να σταθεί μόνος στα πόδια του, και στις εκλογές της πολιτικής αλλαγής του 2004, να σαρώσει στη Β’ Αθηνών.
Το γεγονός ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης Καραμανλή μετά την 7η Μαρτίου 2004, τον κατέστησε φωνή… γκρίνιας, σε λογικά ωστόσο επίπεδα, και έτσι η συνέχεια τον έφερε στο κυβερνητικό σχήμα, από δυο υπουργεία αιχμής, το Παιδείας και το Τουρισμού.
Στις εκλογές της βαριάς ήττας της Νέας Δημοκρατίας το 2009, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και πάλι κατάφερε να αντέξει, ενώ εξαιρετικό ήταν και το πλασάρισμά του στη διπλή αναμέτρηση του 2012.
Σε επίπεδο δε επικοινωνιακής αντίληψης της πολιτικής πραγματικότητας, έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να “διαβάζει” σωστά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, και να βρίσκει κάθε φορά το κατάλληλο μήνυμα για να πλασάρει στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Με τη σημερινή επιλογή του λοιπόν, βγαίνει μπροστά την ώρα που η σχετική φημολογία θέλει άλλα, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία υπουργούς, να αρνούνται να δώσουν μια κρίσιμη μάχη για την Κεντροδεξιά, είτε επειδή διστάζουν μπροστά στο δέος της απρόβλεπτης λαϊκής ετυμηγορίας, είτε αδυνατώντας να κατανοήσουν τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μέλλον των πολιτών και του τόπου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος υπολογίζει ότι την επομένη των εκλογών ο ίδιος θα είναι κερδισμένος, ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία χάσει την πρωτεύουσα. Αν την κερδίσει, τα κέρδη για την Κεντροδεξιά, επομένως και τον ίδιο, θα είναι πληθυντικά.

ysterografa.gr