Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η Ιταλία μπροστά στο δέος των πρόωρων εκλογών

letta
Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα μεσημέρι με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο γραφείο του στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης και σύμφωνα με πληροφορίες δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα.
Ο Λέττα δεν μοιάζει να προτίθεται προς το παρόν να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρέντσι, όπως του ζήτησε ανοικτά χθες και μια μερίδα στελεχών του κεντρώου κόμματος Επιλογή Πολιτών (SC) που έχει ιδρύσει ο Μάριο Μόντι.
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο κεντροαριστερός νυν Πρωθυπουργός επιθυμεί πριν απ’ όλα, να επαληθεύσει στο κοινοβούλιο αν διαθέτει ακόμη την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει λοιπόν η δημόσια τοποθέτηση του Λέττα, που αναμένεται να κάνει δηλώσεις αργότερα απόψε. Σύμφωνα με το site της ιταλικής κυβέρνησης ο Λέττα θα παρουσιάσει σχέδιο νέου κυβερνητικού συνασπισμού και θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις.

Όσο για τον Ρέντσι, θα κάνει δηλώσεις την Πέμπτη.
Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Ναπολιτάνο, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και εκτιμά πως η κρίση θα ξεπεραστεί.

ysterografa.gr