Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η χρονιά που θα μάθουμε τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ

White-House-Oval-Office
Twitter@EmOikonomidis
Η δεύτερη χρονιά της δεύτερης θητείας κάθε Αμερικανού Προέδρου, έχει εξελιχθεί ιστορικά στο σημείο καμπής για την αναζήτηση του διαδόχου του. Πόσο μάλλον όταν το 2014 ο Αμερικανός Πρόεδρος λέγεται Μπαράκ Ομπάμα, και το… μοιραίο που προσπαθεί να αποφύγει ο πλανήτης, αλλά και οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί, αφορά τη διαδοχή του από τη Χίλαρι Κλίντον στην Προεδρία, στην αναμέτρηση του 2016.
Η χρονιά που ξεκίνησε πριν από μερικές ώρες λοιπόν, είναι η χρονιά που θα μας… διαφωτίσει. Η Χίλαρι Κλίντον αρνείται πεισματικά να τοποθετηθεί δημόσια για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει μια ιστορικά μη συγκρίσιμη ρεβάνς, το 2016, διεκδικώντας ό, τι έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008, βλέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν χαώδες προβάδισμα, όχι μόνο απέναντι σε κάθε άλλο δυνητικό υποψήφιο από την πλευρά των Δημοκρατικών, αλλά και σε όποιον θελήσουν να βάλουν απέναντί της οι Ρεπουμπλικανοί.

Ήδη, η ομάδα της Χίλαρι δουλεύει σε παρασκηνιακό και… ακτιβιστικό επίπεδο, καλλιεργώντας δυναμική περιπάτου στο διαδίκτυο και τα social media, όσοι μπορούν να διαβάσουν με ψυχραιμία τις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής ωστόσο, κατανοούν ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την άλλοτε Πρώτη Κυρία, και πρώην Υπουργό Εξωτερικών της υπερδύναμης.
Το 2014 θα είναι η χρονιά της μεγάλης απόφασης. Όχι μόνο για τη Χίλαρι, αλλά και για όσους θέλουν να τη σταματήσουν. Οι Ενδιάμεσες Εκλογές για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα δείξουν πιθανότατα ότι το κόμμα που… απείλησε δυο φορές τα τελευταία χρόνια την αμερικανική (επομένως και την παγκόσμια) οικονομία με χρεοκοπία, δηλαδή οι Ρεπουμπλικανοί, θα αποκτήσουν πολιτικό προβάδισμα έναντι των Δημοκρατικών.
Αν συμβεί αυτό, αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του “σκοτεινού” Καρλ Ρόουβ ότι οι Ρεπουμπλικανοί όχι μόνο θα διατηρήσουν στον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενισχύοντας την πλειοψηφία τους στο Σώμα, αλλά θα ανακτήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας, που σήμερα βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών, οι προοπτικές της Χίλαρι θα χλωμιάσουν.
Για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι οι παραπάνω νίκες θα έχουν προκύψει όχι ως αποτέλεσμα της ακραίας και επικίνδυνης ρητορικής του Tea Party, αλλά ως συνέπεια της στρατηγικής της πιο μετριοπαθούς πτέρυγας του ιστορικότερου κόμματος των ΗΠΑ. Εκείνης που θέλει τους Ρεπουμπλικανούς να μετατοπίζονται προς τον μεσαίο χώρο, ώστε να κερδίσουν τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Επιπροσθέτως, μια τέτοια αλλαγή συσχετισμών, θα αναγκάσει το Δημοκρατικό Κόμμα να αναζητήσει τον… νέο Ομπάμα, αντί να αφεθεί στα χέρια της γηρασμένης Χίλαρι. Να βρει δηλαδή έναν εκπρόσωπο της γενιάς των σαραντάρηδων, που θα μπορεί να διεκδικήσει το ιστορικό… Έβερεστ της ανανέωσης παραμονής των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή συνολικά 12 (τουλάχιστον…).
Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον, και οι πανίσχυρες ομάδες συνεργατών που είναι σήμερα διασκορπισμένοι στην “άλλη Αμερική”, κάθε άλλο παρά ενθουσιάζονται στην ιδέα να δουν τη Χίλαρι στον Λευκό Οίκο.
Το πραγματικό στοίχημα είναι αν… όλοι οι παραπάνω, εχθροί και “φίλοι”, θα καταφέρουν να βρουν τον κοινό βηματισμό που θα τους επιτρέψει να καθυστερήσουν την έλευση στον Λευκό Οίκο της πρώτης γυναίκας Προέδρου των ΗΠΑ. Μέχρι πότε; Κάποιοι λένε μέχρι να αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα η Μισέλ Ομπάμα.
Άλλοι, περισσότερο… λιγόψυχοι, φοβούνται ότι ακόμη κι αν το Οβάλ Γραφείο δεν περάσει στα χέρια της Χίλαρι Κλίντον, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε στο μέλλον την… Τσέλσι Κλίντον. Την κόρη που ο πατέρας της θα ήθελε να δει Πρόεδρο των ΗΠΑ.

ystgerografa.gr