Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πέθανε η Νόρα Αναγνωστάκη

nora


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, η Νόρα Αναγνωστάκη, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια, σύζυγος του Μανώλη Αναγνωστάκη.
Η Νόρα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν και ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Πρωτοεμφανίστηκε με το δοκίμιο «Προοίμιο στην ποίηση της Ελένης Βακαλό» στο περιοδικό «Κριτική», του οποίου ήταν υπεύθυνη για την παρουσίαση κειμένων λογοτεχνίας και θεωρίας λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση «Δεκαοκτώ κείμενα». Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.
Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου της Νόρας Αναγνωστάκη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δοκιμιογράφος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, η Νόρα Αναγνωστάκη διακρίθηκε για την υψηλή θεωρητική κατάρτισή της, τη διεισδυτική ανάλυσή της, τη δημοκρατική της τόλμη σε δύσκολους καιρούς, αλλά και για την ανθρώπινη ζέση με την οποία αφοσιώθηκε στο χώρο του βιβλίου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».
Η κηδεία της Ν. Αναγνωστάκη θα γίνει την Παρασκευή (3 Ιανουαρίου), στις 14:30, από το Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
 
ysterografa.gr