Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο Τσίπρας θέλει να μιμηθεί τον Μητσοτάκη (του 1986)...

Alexis-Tsipras
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, και το πώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί την επιχειρηματολογία και τη στρατηγική του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου, θα διαπιστώσει ότι στο περιθώριο της διάθεσης μίμησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιδιώκει να ακολουθήσει το παράδειγμα και του… Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Και πιο συγκεκριμένα, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του 1986, όταν ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επένδυσε στη νίκη του κόμματός του στους τρεις μεγάλους δήμους, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, προκειμένου να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και να αλλάξει το κλίμα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Η στρατηγική εκείνη οδήγησε στην ηχηρή πτώση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία μετά από τρία χρόνια, σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα ωστόσο η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έδινε την εικόνα της δύναμης που ερχόταν.
Η δε επικράτηση του Μιλτιάδη Έβερτ στην Αθήνα, του Σωτήρη Κούβελα στη Θεσσαλονίκη και του Ανδρέα Ανδριανόπουλου στον Πειραιά, ήταν η πρώτη ήττα που είχε υποστεί το ΠΑΣΟΚ μετά τη σαρωτική επέλασή του στην εξουσία το 1981. Μετά δηλαδή από 5 χρόνια στη διάρκεια των οποίων το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε παντού.
Το ίδιο μονοπάτι επιθυμεί να ακολουθήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε μια επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με κορυφαία στελέχη του σε μεγάλους δήμους και κυρίως στις Περιφέρειες, εκεί όπου θα αποτυπωθεί καλύτερα η πολιτική μάχη με τη Νέα Δημοκρατία, να ανοίξει το δρόμο για μια νίκη και στις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014 δεν θα χρειαστεί να περιμένει… όσο η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1986.

ysterografa,gr