Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς σπίτια πολλοί κάτοικοι της Κεφαλονιάς εν μέσω κακοκαιρίας - Συγκλονιστικά στοιχεία: Από τα 100 σπίτια τα 55 έχουν πρόβλημα

Κεφαλονιά: Μη κατοικίσιμο ένα στα δύο σπίτια στο Ληξούρι- Για γκρέμισμα ένα 5%- - Διαμαρτυρίες για το πλοίο που έφτασε αλλά δεν χωράει τους σεισμόπληκτους - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Σήμερα αυτοψία σε σχολεία και δημόσια κτίρια - Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311
 Σχεδόν ένα 24ωρο μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, οι μετασεισμοί συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Η επόμενη μέρα από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου αποκαλύπτει το μέγεθος του σεισμού, τις καταστροφές σε σπίτια, κτίρια και οδικές αρτηρίες και επιβεβαιώνει πως από θαύμα και εξαιτίας των αντισεισμικών κτισμάτων δεν υπήρξαν νεκροί.


 Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι στα χωριά της Παλικής και στο Ληξούρι, καθώς συεχίζουν να μετρούν τις καταστροφές σε σπίτια και μαγαζιά. Στα Χαβριάτα ο ιερός ναός της Παναγίας της Αγριλιώτισσας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, μάντρες σπιτιών, στέγες, αλλά ακόμα και σπίτια διαλυμένα.
Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η παραλία έχει ανοίξει, ενώ στο κοιμητήριο οι περισσότεροι τάφοι είναι και αυτοί κατεστραμμένοι.
 Νωρίς το απόγευμα με εντολή του δημάρχου Κεφαλονιάς, για την οποία έχει ήδη ενημερωθεί η αστυνομία και η Πυροσβεστική εκκενώνονται υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους δέκα σπίτια στο χωριό Αθέρας, καθώς πάνω από τα συγκεκριμένα σπίτια υπάρχουν μετέωροι βράδοι οι οποίοι κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Για γκρέμισμα είναι σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις το 5% των σπιτιών στο Ληξούρι που χτυπήθηκαν από τπν εγκέλαδο. Η νύχτα που έπεσε και το τσουχτερό κρύο κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των σεισμοπαθών που φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν και νέες σεισμικές δονήσεις και βρίσκονται σε επιφυλακή.
 Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί διαπίστωσαν προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, του Γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι. Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.
Παράλληλα, ενισχύονται με περιπολικά από Πάτρα και Πύργο οι πληγείσες περιοχές με απόφαση του γενικού αστυνομικού επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να περιπολούν σε 24ωρη βάση τις περιουσίες των κατοίκων που αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν.

Οι κάτοικοι που θέλουν να δηλώνουν ζημιές σε σπίτια ή καταστήματα όπου απαιτείται επιτόπιο έλεγχος μπορούν να τηλεφωνούν στα: 26710-28450, 26710-22188, 26710-27311, 26710-22198, 2671028740.
Το νησί, από το πρωί της Δευτέρας, κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό.

Όσοι κάτοικοι δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους γιατί έχουν υποστεί ζημιές, θα μείνουν σε δυο πλοία που επιστρατεύτηκαν για να τους φιλοξενήσουν. Πρόκειται για το Superfast 11 με 700 κρεβάτια και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1300. Στο Superfast έχει ήδη δέσει στο λιμάνι του Αργοστολίου.

Πενήντα τέσσερις μηχανικοί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και του ΟΑΣΠ και 30 από το ΤΕΕ μετέβησαν σήμερα στην Κεφαλονιά για να ενισχύσουν τα κλιμάκια, που καταγράφουν τις ζημιές από τον χθεσινό σεισμό.
 Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς από το πρωί, ελέγχοντας όλες τις υποδομές με προτεραιότητα τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.


Ενενήντα δύο μετασεισμοί, μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι τις 17.00 σήμερα το απόγευμα στην Κεφαλονιά, ενώ οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν αποκλείεται η μετασεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί για λίγες ημέρες ακόμα.
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το φαινόμενο για τουλάχιστον μια εβδομάδα καθώς όπως επισημαίνουν στην περίπτωση της Κεφαλονιάς που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ελλάδας, το σύνηθες 48ωρο δεν επαρκεί. Παράλληλα σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να επικρατεί πανικός ή φόβος καθώς τα περισσότερα κτίρια στο νησί είναι σύγχρονα και δεν κινδυνεύουν.
Τέλος δηλώνουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο σεισμός μπορεί ή όχι να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή. Και τούτο γιατί ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ, έχει αυτή τη δυναμική.
Φορητό σεισμολογικό δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με υπεύθυνο τον ερευνητή Γεράσιμο Χουλιάρα, αναχωρεί από την Αθήνα ευρισκόμενο σε εντεταλμένη αποστολή για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στην Κεφαλλονιά.
Το φορητό δίκτυο θα εγκατασταθεί στην επικεντρική περιοχή του σεισμού, βόρεια από το Ληξούρι και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, έτσι ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου.
Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι «πριν από ενάμιση μήνα είχαμε κάποιες ενδείξεις - σήματα στη συγκεκριμένη περιοχή από την ομάδα ΒΑΝ» και συμπλήρωσε ότι «τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν άψογα. Ωστόσο, οι κάτοικοι που τα σπίτια τους δεν έχουν υποστεί ζημιές καλό θα ήταν να επιστρέψουν»

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην πόλη του Ληξουρίου, καθώς, μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέχθησαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και άλλα 4 έχουν σχετικό πρόβλημα.

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε ότι γενικώς τα κτίρια που είχαν φέροντα οργανισμό από μπετόν δεν έχουν πρόβλημα, άντεξαν το σεισμό.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.Το υπουργείο Εργασίας συγκεκριμένα μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά έλαβε έκτακτα μέτρα για την άμεση στήριξη των πληγέντων.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες, ενώ αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Εκτός από τους μετασεισμούς, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές, έχουν ακόμη ένα πρόβλημα: τον καιρό.

Το κρύο είναι ήδη τσουχτερό, ενώ τις επόμενες ώρες ο καιρός θα χαλάσει ακόμη περισσότερο όπως προέβλεψε στο NewsIt ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός. Δύσκολο το βράδυ που έρχεται...
 Από το βράδυ όμως το σκηνικό αλλάζει προς το χειρότερο και την Τρίτη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, με ανέμους μέχρι 7 μποφόρ και θερμοκρασία από 6 έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.

"Την Τετάρτη περιμένουμε άστατο καιρό με νεφώσεις αλλά και διαστήματα με ήλιο και σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί - βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου", είπε ο κ. Αρνιακός.
Χαρακτηριστικές της μανίας της φύσης είναι και οι εικόνες από το Ληξούρι, όπου εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές, αλλά και από το Αργοστόλι. Στο νεκροταφείο του Ληξουρίου, άνοιξαν τάφοι, ενώ ο δρόμος που ενώνει τις δυο πόλεις παραμένει κλειστός εξαιτίας των κατολισθήσεων!