Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σιβηρία γίναμε! Kρύο τσουχτερό και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη τη χώρα

Είναι το κρύο τσουχτερό - Πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία Η πρόγνωση του καιρού για όλη τη χώρα
Με τσουχτερό κρύο ξημέρωσε η Τετάρτη, με τη θερμοκρασία στo Σαραντάπηχο να είναι στους -6  βαθμούς Κελσίου ενώ στην πεδινή Κορινθία δεν ξεπερνά τους 10 καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που μας έρχεται από την Ουκρανία.
 Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, οι βορειοανατολικοί άνεμοι που θα φτάσουν μέχρι τα 10 μποφόρ, θα σαρώσουν τα πάντα. Αναμένονται επίσης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα) καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά των νησιών. Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανώς να είναι ισχυρές.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα νότια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, όπως είναι η ορεινή Κορινθία, η ορεινή Αργολίδα, ο Πάρνωνας,  ο Ταύγετος, το Μαίναλο, αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200 με 300 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια 9 με 10 με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Πέρα από τον παγετό που θα υπάρχει στις κεντρικές και βόρειες περιοχές όπου ο υδράργυρος φαίνεται να βρίσκεται ακόμη και στους -10 βαθμούς, θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στις δυτικές βορινές περιοχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά της ανατολικής, κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά ακόμη και στα νησιά.

Ήδη, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των δελφινιών και των συμβατικών πλοίων μόνο μέχρι την Αίγινα. Δεν γίνονται τα δρομολόγια για Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες.

Η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας. Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Βόλος-Σποράδες, Κεραμωτή Καβάλας για Θάσο και Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη. Ανοιχτό είναι το Ρίο-Αντίριο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πορθμεία της χώρας αλλά και με τα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.


Ένδεκα συνολικά δέντρα ξερίζωσε ο δυνατός άνεμος που από νωρίς τη νύχτα χτυπάει μετά μανίας το νησί της Κρήτης δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει 5 φορές στο Ηράκλειο από δέντρα που ξεριζώθηκαν και έπεσαν είτε πάνω σε αυτοκίνητα είτε πάνω στους δρόμους σε διάφορες περιοχές. Από τις πτώσεις δέντρων δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό καθώς ούτε αναφορά για σοβαρές υλικές ζημιές, εκτός από το ΙΧ στα Καμίνια που υπέστη μικρές υλικές ζημιές από δέντρο που έπεσε πάνω του.
Και στους υπόλοιπους Νομού όμως ξεριζώθηκαν δέντρα και πιο συγκεκριμένα 1 στον Άγιο Νικόλαο, 1 στο Ρέθυμνο και δύο στον Νομό Χανίων όπου εκεί περίπτωση ένα ΙΧ υπέστη μικρές υλικές ζημιές από δέντρο που έπεσε πάνω στο μπαμπρίζ.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 8, ένα ακόμη δέντρο ξεριζώθηκε λίγο πριν την είσοδο για το Τυμπάκι με αποτέλεσμα να έχει κλείσει ο δρόμος και με την ΠΥ να σπεύδει στο σημείο για να το απομακρύνει.