Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πούτιν βγάζει τον Χοντορκόφσκι από τη… Σιβηρία!

Michail-Khodorkovsky
Με την Ιστορία δεν μπορεί φυσικά κανείς να είναι σίγουρος, αναφορικά με τις… διαθέσεις της απέναντι σε περιστατικά και τους πρωταγωνιστές τους. Μερικές φορές ωστόσο δεν χρειάζεται η αναμονή για την έκδοση της σχετικής ετυμηγορίας, προκειμένου να υπάρξει μια προχωρημένη περιγραφή για κάποια σημαντική προσωπικότητα.
Για τη δική μας Γενιά, τη Γενιά που είδε το Τείχος του Βερολίνου να γκρεμίζεται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί μια θέση στην κορυφή του Ολύμπου, ως ο ηγέτης με την πιο βαριά σκιά, μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τη Μάργκαρετ Θάτσερ, εκείνους δηλαδή που νίκησαν στον Ψυχρό Πόλεμο και διαμόρφωσαν ένα πρότυπο ηγεσίας για τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Αν ο Μπιλ Κλίντον υπήρξε ο σημαντικότερος statesman σε επίπεδο ιδεολογικού επανακαθορισμού των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προτεραιοτήτων, με τη Θεωρία της Τριγωνοποίησης και τον μεσαίο χώρο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εκείνος που κατάφερε να αναγεννήσει μια ξεπεσμένη, πρώην υπερδύναμη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, που ξεκίνησε ως πράκτορας της KGB, παρακολουθώντας μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, παρέλαβε από τα χέρια του Μπορίς Γιέλτσιν μια χώρα-σκιά του παρελθόντος της, και κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία να την καταστήσει συνδιαμορφωτή των διεθνών εξελίξεων.
Χωρίς μάλιστα να κάνει ούτε… μισό επιθετικό πόλεμο, όπως κάνουν μέχρι και σήμερα οι ΗΠΑ για παράδειγμα, καθώς η επέμβαση του 2008 στη Γεωργία… δεν μετράει.
Ο Πούτιν κατάφερε να ξεδοντιάσει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που… ξεγελάστηκε και του έδωσε το χρίσμα του διαδόχου του Γιέλτσιν, να επενδύσει στην Ορθοδοξία και τους ανεξάντλητους φυσικούς πόρους της αχανούς διαδόχου της ΕΣΣΔ, να επιβιώσει της μάχης… μόνιμης αντικατάστασής του από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να γράφει γράμμα στον αμερικανικό λαό και να αποτρέπει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Σήμερα, στο πλαίσιο μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε και την είδηση-βόμβα: Θα κάνει δεκτή την αίτηση απονομής χάριτος που έχει καταθέσει ο άλλοτε μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο άνθρωπος που ο Πούτιν κατέστρεψε οικονομικά, και τον έκλεισε στη Σιβηρία ως… παράδειγμα για όσους ήθελαν να τον μιμηθούν.
Ο Χοντορκόφσκι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και ιδιοκτήτης του πετρελαϊκού κολοσσού “Yukos”, που… μέσα σε ένα βράδυ κρατικοποίησε ο Πούτιν, στέλνοντας τον μέχρι τότε πανίσχυρο μεγιστάνα στη φυλακή.
“Έχει ήδη περάσει 10 χρόνια στη φυλακή. Ήταν μια πολύ σοβαρή τιμωρία. Μου έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση χάρης, η μητέρα του είναι άρρωστη, επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους, και δεν βρίσκω κάποια αιτία για να την αρνηθώ. Θα την υπογράψω σύντομα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Η είδηση έγινε αμέσως πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς ο Χοντορκόφσκι είχε θεωρηθεί… φίλος της Ουάσινγκτον, και οι ΗΠΑ είχαν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την αντιμετώπισή του από το καθεστώς της Μόσχας.
Οι περισσότερο… καχύποπτοι πάντως, θυμούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει χάρη και σε έναν άλλο ορκισμένο εχθρό του, τον μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι, μετά από περίπου μια δεκαετία σκληρής αντιπαράθεσης. Λίγο μετά την απονομή χάριτος, ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε… μυστηριωδώς νεκρός έξω από το Λονδίνο.

ysterografa.gr