Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Τα σκυλιά θα προβλέπουν τις εντολές του αφεντικού τους


Τα σκυλιά έχουν (ή τουλάχιστον θα οξύνουν μελλοντικά) την ικανότητα να προβλέπουν τη διάθεση και τις επιθυμίες των ανθρώπων σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Animal Cognition».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερτέι υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά έχουν την έμφυτη ικανότητα να κατανοούν λεκτικές και μη εντολές. Η ικανότητα προέρχεται από την εκτροφή του σκύλου και τη διαμόρφωση των γενετικών του χαρακτηριστικών μέσω διασταυρώσεων.
Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια.

Στα πειράματα συμμετείχαν 24 σκύλοι που ανήκαν σε τρεις κατηγορίες και που εκτέθηκαν σε μη λεκτικές εντολές, χειρονομίες ή βλέμματα: πολύ εκπαιδευμένα, ανταγωνιστικά σκυλιά, κατοικίδια με βασική εκπαίδευση και αδέσποτα ή παρατημένα σκυλιά.

Οι ερευνητές περίμεναν ότι ο βαθμός εκτέλεσης των εντολών θα εξαρτιόταν από το επίπεδο εκπαίδευσης, ωστόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Κλερ Κάνινγκχαμ τόνισε σχετικά ότι «αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν το αν ο σκύλος γνώριζε το άτομο που έδινε τις εντολές. Αν το γνώριζε, τότε έδινε μεγαλύτερη προσοχή στις εντολές του, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να “διαβάζει” ή να προβλέπει τη συμπεριφορά του».

Η συντροφική ζωή με τον άνθρωπο συνέβαλε στη διαμόρφωση της ικανότητας των σκύλων να κατανοούν τη συμπεριφορά του, η οποία γίνεται βιολογικά επίκτητη από γενιά σε γενιά.

Παρόλα αυτά η ικανότητα αυτή οξύνεται κατά περίπτωση καθώς κάθε σκύλος μαθαίνει αυτό που ζητά από αυτόν το αφεντικό του.
Δίνουν περισσότερη σημασία στις εντολές των ατόμων που γνωρίζουν με συνέπεια οι επιστήμονες να εκφράζουν την εκτίμηση ότι σε μερικά εκατομμύρια χρόνια οι σκύλοι θα μπορούν ακόμα και να προβλέπουν τις επιθυμίες των αφεντικών τους.

tromaktiko.gr