Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η Ιερά Σύνοδος για το "σκάνδαλο με Μητροπολίτη"


Iera-Synodos
Πηγή: www.romfea.gr
Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την θλίψη της και τα θερμά Της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Αστυνομικού Ηλία Κωστένη, που έχασε την ζωή του κατά την ώρα του καθήκοντος, την Κυριακή τα ξημερώματα στο Βροντερό Φλώρινας.
Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις προσωπικές του ενέργειες καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις αναιτίως απαχθείσες δώδεκα Μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην πόλη Μααλούλα της Συρίας.
Οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι εξέφρασαν την ευχή και την ελπίδα για το αίσιο πέρας της ως μη ώφειλε περιπέτειας των Μοναζουσών καθώς και των δύο Αρχιερέων, των οποίων τα ίχνη αγνοούνται από τον Απρίλιο του 2013.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε αρμοδίως από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για τις κανονικές και νόμιμες διαδικασίες διερεύνησης υποθέσεων Κληρικών των επαρχιών τους, στις οποίες και προέβησαν κατόπιν δημοσιευμάτων εντύπων και αναρτήσεων διαδικτυακών τόπων.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος περαιτέρω, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή σε έντυπο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα προβαίνει συστηματικά σε αναφορές σχετικά με υποτιθέμενο σκάνδαλο Αρχιερέως της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον οποίο δεν κατονομάζει, και να ζητήσει την άμεση υποβολή στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, όλων των σχετικών στοιχείων, προκειμένου να κινήσει αυτόματα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους Ιερούς Κανόνες και τους Νόμους του Κράτους.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το κείμενο «Προς τον Λαό» σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μηνός Οκτωβρίου 2013, με θέμα «Ο Θεσμός της Οικογένειας», το οποίο θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς και θα δοθεί στον Τύπο.
Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.