Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Δέκα υπουργούς... ξήλωσε ο Ερντογάν

erdogan
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε απόψε στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ τον νέο κατάλογο των υπουργών της κυβέρνησής του, μετά την παραίτηση τριών υπουργών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν σε υπόθεση διαφθοράς.
Αμέσως μετά ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις στις οποίες τόνισε πως δεν περιορίστηκε απλώς στο να διορίσει νέους υπουργούς στη θέση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν σήμερα.

Συνολικά, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε 10 αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, εκτός του οποίου έμεινε και ο Έγκεμεν Μπαγίς, ο οποίος ήταν αρμόδιος για θέματα της ΕΕ και φέρεται να έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο, ενώ το δεξί χέρι του Ερντογάν, Εφκάν Αλά, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου, ενώ ακόμη τρεις… ξηλώθηκαν με απόφαση του Ερντογάν.
Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.
Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Το βράδυ των Χριστουγέννων διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν έγιναν σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, με την Αστυνομία να κάνει για μία ακόμη φορά χρήση δακρυγόνων, ώστε να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του Πρωθυπουργού.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.
Παραιτήσεις υπουργών και “καρφιά” για τον Ερντογάν
Το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία, με εμπλεκόμενα συγγενικά πρόσωπα υπουργών της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησε σήμερα σε παραίτηση άλλα τρία μέλη του υπουργικού σχήματος της Άγκυρας.
Πιο συγκεκριμένα, η βροχή των αποκαλύψεων οδήγησε σε παραίτηση τον Υπουργό Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, τον Υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.
Στη δήλωσή του για την παραίτηση, ο Μπαϊρακτάρ ζήτησε και την αποχώρηση του Ερντογάν «Ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από υπουργός και βουλευτής. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να ανακουφίσει την πατρίδα και το λαό».
Κι αυτό γιατί όπως είπε «μεγάλο μέρος των πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική έρευνα έγιναν, μετά από οδηγίες του Πρωθυπουργού».
Οι εξελίξεις πλέον στην Τουρκία είναι ραγδαίες, και λίγοι πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση αυτή, μόνο με την πραγματοποίηση ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.
Ακόμη, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν υπέβαλε επίσης την παραίτησή του από το αξίωμά του σήμερα, μετά την παραίτηση των τριών υπουργών.

ysterografa.gr