Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Σε χηρεία από σήμερα η Μητρόπολη Κίτρους- Ο Κορινθίας καταγωγής,Μητροπολίτης κ. Αγαθόνικος αδυνατεί να επιτελέσει τα καθήκοντα του. - Τοποτηρητής Κίτρους αναλαμβάνει ο Λαρίσης κ. Ιγνάτιος


Ο Μητροπολίτης Λαρίσης ορίστηκε σήμερα από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, την οποία όρισε και επίσημα σε χηρεία.
Η Ιερά Σύνοδος αποδέχθηκε το πόρισμα της επιτροπής δικαστικών και ιατρών οι οποίοι εξέτασαν τον Μητροπολίτη Κίτρους κ. Αγαθόνικο, ύστερα από την ενεργοποίηση της σχετικής πρόβλεψης του Καταστατικού Χάρτη.
Η επιτροπή αποφάσισε πως ο Μητροπολίτης αδυνατεί να επιτελέσει τα καθήκοντα του.
Η Ιερά Σύνοδος θα ενημερώσει για την απόφαση της το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικος (κατά κόσμον Γεώργιος Νικολάου Φατούρος), Κορινθίας καταγωγής, με καταγωγή τον Ταρσό της Κορινθίας  εγεννήθη τω 1937 εις Αίγιον, όπου ανετράφη και επεράτωσε την εγκύκλιον μόρφωσίν του. Σπουδάσας εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, εχειροτονήθη Διάκονος τω 1960 και Πρεσβύτερος τω 1964. Υπηρέτησεν ως ιεροκήρυξ Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως μέχρι του 1968, καθηγητής του Ανωτέρου Ιερατικού Φροντιστηρίου Τήνου μέχρι του 1971, πρώτος Διευθυντής της Επταταξίου Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου μέχρι του 1974, και Ιεροκύρηξ – Διευθυντής Γραφείου Ιεροκηρύκων και Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέχρι του 1985, ότε και εξελέγει Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Τους τελευταίους μήνες η υπόθεση της ασθένειας του κ. Αγαθόνικου, έχει προκαλέσει πολλές αναφορές και αρκετά δημοσιεύματα γύρω από το πρόσωπο του και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Ωστόσο ο Μητροπολίτης Κίτρους δεν ήταν πάντα, ο ηλικιωμένος ασθενής Επίσκοπος. Άνθρωπος με πλούσια χαρίσματα και σημαντικό έργο, έχει αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στα εκκλησιαστικά πράγματα του τόπου που του ανέθεσε η Εκκλησία να ποιμάνει.
Για τους κατοίκους της Κατερίνης ο κ. Αγαθόνικος παραμένει ο άνθρωπος που πήγε «ξένος» πριν από 28 χρόνια και σύντομα έγινε ένας από αυτούς, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους.
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Δόγμα» θεωρεί πως πίσω από τις ειδήσεις υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι, το έργο και το πέρασμα των οποίων είναι αυτό το οποίο τους χαρακτηρίζει και όχι οι καταστάσεις που στην πορεία της ζωής ανατρέπουν την φυσική ροή των πραγμάτων.
Για εκείνους που δεν είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν ή να παρακολουθήσουν την πορεία του, ο 76χρονος κ. Αγαθόνικος θα μείνει στη μνήμη τους ως ένας Επίσκοπος που έχασε την μητροπολιτική του έδρα επειδή τον πρόδωσε η υγεία του. Αυτό όμως θα ήταν αδικία!
Πρόσφατα ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός «Εγνατία» παρουσίασε ένα αφιέρωμα στην πορεία και το έργο του κ. Αγαθόνικου τις σχεδόν τρεις δεκαετίες που βρίσκεται στην Κατερίνη.
Στο αφιέρωμα προβάλλεται και μια παλαιότερη συνέντευξη του Μητροπολίτη. Από εκεί εμείς ξεχωρίσαμε δυο σημεία, το πώς βλέπει ο ίδιος τον ρόλο ενός Επισκόπου στην Εκκλησία αλλά και το πώς θα ήθελε να τον θυμούνται οι κάτοικοι της επαρχίας που του ανέθεσε η Εκκλησία.
Στο πάνω βίντεο μπορείτε να δείτε αυτά τα αποσπάσματα μαζί με ένα σύντομο απόσπασμα από την χειροτονία του στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.
Από κάτω είναι διαθέσιμη ολόκληρη η εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού η οποία παρουσιάζει το σύνολο της πορείας του κ. Αγαθόνικου με τη ματιά της τοπικής κοινωνίας.