Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ο Νότος για την Ανάπτυξη


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε τη Δευτέρα 4-11-2013 στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, στο Διεθνές Συνέδριο με  τίτλο «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» (South for Growth).

Το Διεθνές συνέδριο διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, με μεγάλη συμμετοχή περίπου 600 ατόμων.


Εναρκτήριο χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης με κύρια θέση την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ευρώπης στις οικονομίες του Νότου. Αυτή η εμπιστοσύνη θα είναι και προϋπόθεση για την ανάπτυξη του.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ. Martin Schulz. Η ομιλία του βασίστηκε σε τέσσερις άξονες.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ήταν ο πρώτος άξονας.

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε στην έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά και τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην εξεύρεση πόρων. Και είναι εντελώς παράλογο οι τράπεζες να δανείζονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το ελάχιστο επιτόκιο 0,5% αλλά τα χρήματα αυτά να μην οδηγούνται στην Οικονομία. Και κατέληξε στην απουσία σήμερα επενδυτικής Στρατηγικής.   

Ο Τρίτος άξονας αφορούσε τη συνεχή συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών με τις γειτονικές αφρικανικές χώρες της νότιας Μεσογείου. Αυτές οι χώρες δύνανται να συνεργασθούν με τις χώρες του Νότου σε πολλούς τομείς, γεωργία, διαχείριση υδάτων, ενέργεια και άλλα.

Ο τέταρτος άξονας αφορούσε στην οικονομική συνεργασία των χωρών της Ε.Ε., Βορρά και Νότου για να περιορισθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες.

Η Τραπεζική Ένωση θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο σ’αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα με τις επιβαλλόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενισχυμένο ρόλο.

Στη συνέχεια 3 θεματικές ενότητες ολοκλήρωσαν το συνέδριο. Συμμετείχαν Ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι από τις 6 διοργανώτριες χώρες. Διετυπώθησαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, με κύριες την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, τον περιορισμό του κράτους και τη δημιουργία ενός οργάνου χρηματοδότησης διαρθρωτικών αλλαγών. Ο συνδυασμός μέτρων ανάπτυξης και πειθαρχίας πρέπει να είναι η συνταγή για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο με σημαντικά συμπεράσματα τα οποία πλέον πρέπει να εφαρμοσθούν.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον πολίτη που εργάζεται, δρα, δημιουργεί και αγωνίζεται σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Εφαρμόζει από πολύ νωρίς αντίστοιχες πολιτικές εξόδου από την κρίση και συνθήκες για ανάπτυξη.

Δίνει την απάντηση όχι σε λιγότερη Ευρώπη, αλλά σε περισσότερη και παραγωγικότερη Ευρώπη. Υιοθετεί δράσεις και μέτρα για την εξασφάλιση της ρευστότητας στην Αγορά, για την επίλυση των πολλών προβλημάτων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που ανέρχεται στο 60%. Διαρκής στόχος της Περιφέρειας και μέσον είναι η εξωστρέφεια, η διαφάνεια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η ενέργεια για μια Περιφέρεια φιλική στην επιχειρηματικότητα και στην πρόοδο, δίπλα στον άνθρωπο με νέες αντιλήψεις και καινοτόμες δράσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.