Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Το δολοφονικό ένστικτο του «πιστολέρο»! ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1


Ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής του επεισοδιακού ντέρμπι «αιωνίων» της 10ης αγωνιστικής. Με γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 90' - το 13ο φετινό του «πιστολέρο» - επικράτησε 1-0 του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο και συνέχισε να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, παραμένοντας στο +3 από τον ΠΑΟΚ, τον οποίο υποδέχεται την επόμενη Κυριακή (10/11) στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Οι «ερυθρόλευκοι», που συνολικά δεν είχαν καλή απόδοση, δεν αξιοποίησαν το - συγκριτικά καλύτερο - διάστημά τους στο πρώτο 35λεπτο, αλλά εξασφάλισαν τη νίκη στο δεύτερο 45λεπτο, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός ήταν σαφώς πιο απειλητικός, χάνοντας 3-4 μεγάλες ευκαιρίες. Ο Κώστας Μήτρογλου ήταν αυτός που απειλούσε και αξιοποίησε την 5η φάση στην οποία πρωταγωνίστησε.
Οσο για τον Παναθηναϊκό; Δίνοντας βάση στην ανασταλτική του λειτουργία στο πρώτο ημίχρονο, ήταν ανώτερος στο δεύτερο, έχασε ευκαιρίες αλλά τελικά έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς να πάρει ούτε βαθμό.
Μελανό σημείο του αγώνα η συμπεριφορά μερίδας οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι προκάλεσαν τέσσερις διακοπές στο ντέρμπι (33', 52', 59', 76'), με φωτοβολίδες ή κροτίδες προς τους Ρομπέρτο, Μάνταλο, Χολέμπας και Μίτσελ, με την τρίτη περίπτωση να έχει «θύμα» τον Πράνιτς, ο οποίος πήγε να διώξει μια κροτίδα ή οποία «έσκασε» μπροστά του, προκαλώντας του έγκαυμα στο δεξί πόδι!
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με ανυπαρξία φάσεων (δύο ευκαιρίες για τον Παναθηναϊκό, μία για τον Ολυμπιακό), με ελάχιστες τελικές προσπάθειες (2 οι «ερυθρόλευκοι», 1 οι «πράσινοι») και τον Ολυμπιακό να έχει, τουλάχιστον για τα πρώτα 30-35 λεπτά, την κατοχή μπάλας και την πρωτοβουλία.
Ο Σαλίνο ήταν το «κλειδί» της ανάπτυξης στο 4-4-2 του Μίτσελ, με τον Ολυμπιακό να επιτίθεται σχεδόν αποκλειστικά από τα δεξιά (μαζί με τον Κάμπελ) και τον Παναθηναϊκό να δίνει χώρο, να αμύνεται αποτελεσματικά και να κλείνει διαδρόμους, «ψάχνοντας» κυρίως τις μακρινές μπαλιές και τις αντεπιθέσεις. Σε αυτό το διάστημα της υπεροχής του, ο Ολυμπιακός είχε μία ευκαιρία, με την κεφαλιά του Μήτρογλου που έδιωξε ο Καπίνο στο 15'.
Μετά το ημίωρο ο Παναθηναϊκός (με 4-4-2 σε «ρόμβο» και τους Μπεργκ-Φιγκερόα στην επίθεση) έδειξε διάθεση να αναπτυχθεί πιο… ορθολογικά, με αποτέλεσμα να αρχίσει να κρατά την μπάλα στην κατοχή του (ισορρόπησε τα ποσοστά στο 45') και να φτάνει κοντά στο 1-0 με το παραλίγο αυτογκόλ του Μανωλά στο 41' και - από δική του ξεκάθαρη ενέργεια - με το πλασέ του Μέντες στο 44' από πλεονεκτική θέση, που μπλόκαρε ο Ρομπέρτο.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν «καυτό». Δυστυχώς και κυριολεκτικά, με τις φωτιές σε πανό που έβαλαν με την έναρξή του οπαδοί του Παναθηναϊκού πίσω από την εστία του Καπίνο, όσο και με τις τρεις διακοπές που προκάλεσαν στο 52' (φωτοβολίδα κοντά στον Μάνταλο), στο 59' (κροτίδα προς τον Χολέμπας, που έφερε, τελικά, έγκαυμα στον Πράνιτς) και στο 76' (φωτοβολίδα δίπλα στον Μίτσελ, στον πάγκο του Ολυμπιακού).
Ηταν «καυτό» και αγωνιστικά, είχε σαφώς καλύτερο ρυθμό, περισσότερες φάσεις και ευκαιρίες και σε αυτό συνέβαλε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ανέβασε την απόδοσή του, όντας πολύ επικίνδυνος, τόσο στις αντεπιθέσεις απέναντι στον Ολυμπιακό που δεν είχε τον τρόπο να απειλήσει, με εξαίρεση δύο ενέργειες του Μήτρογλου στο 51' (σουτ-κόντρα στον Σίλντενφελντ) και στο 60' (κεφαλιά που απέκρουσε ο Καπίνο), όσο και στις οργανωμένες του επιθέσεις.

Αντίθετα, οι «πράσινοι» είχαν τη μεγάλη φάση του Πράνιτς στο 55' (άστοχος από κοντά), του Τριανταφυλλόπουλου στο 58' (έδιωξε ο Ρομπέρτο), του Φιγκερόα στο 70' (άστοχος από καλή θέση), ενώ μπορούσαν να απειλήσουν και με τον Μπεργκ στο 57'.
Οι διακοπές επηρέασαν το ρυθμό και… τα νεύρα και ενώ όλα έδειχναν ότι το 0-0 δε θα αλλάξει, ήρθε η ωραία ενέργεια του Μήτρογλου για να μπει το γκολ στο 90'. Ο Σίλντενφελντ προσπάθησε να ισοφαρίσει στο 90'+2', αλλά η κεφαλιά του ήταν άστοχη και το 0-1 δεν άλλαξε.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Νάνο, Ρισβάνης, Σίλντενφελντ, Μέντες, Λαγός (72' Αμπεϊντ), Ζέκα, Πράνιτς, Φιγκερόα (85' Κλωναρίδης), Μπεργκ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Χολέμπας, Μανωλάς, Σιόβας, Μανιάτης, Σάμαρης, Κάμπελ (61' Γιαταμπαρέ), Φουστέρ (90'+2 Εντινγκά), Σαβιόλα (66' Βάις), Μήτρογλου.