Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ξέσπασμα βίας κατά των μεταναστών στη Μόσχα. Άγριες συγκρούσεις (video)


moscowΤαραξίες έσπασαν βιτρίνες, επέδραμαν σε μια αποθήκη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Κυριακή σε μια γειτονιά της Μόσχας, στο μεγαλύτερο ξέσπασμα βίας κατά των μεταναστών στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και τρία χρόνια.
Διαδηλωτές, μερικοί φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, επέδραμαν σε καταστήματα και άλλα κτίρια όπου είναι γνωστό ότι εργάζονται μετανάστες, στη περιοχή Μπιριούλβοβο της νότιας Μόσχας, έπειτα από τη δολοφονία ενός Ρώσου, η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε ευρέως σε έναν άνδρα από τον Καύκασο.
Εκατοντάδες κάτοικοι είχαν διαδηλώσει ειρηνικά, απαιτώντας δικαιοσύνη για το φονικό μέχρι που μια ομάδα νεαρών άρχισε να σπάει βιτρίνες σε ένα εμπορικό κέντρο και έβαλε φωτιά για λίγο σε αυτό. Ένα βίντεο που ανέβηκε στο Youtube τούς δείχνει να φωνάζουν “Λευκή δύναμη” καθώς εισβάλλουν μέσα.
Όταν η αστυνομία με εξάρτιση κατά των διαδηλώσεων προσπάθησε να προχωρήσει σε συλλήψεις οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μπουκάλια εναντίον τους και η αστυνομία απάντησε με γκλομπ. Πλάνα βίντεο από τη σκηνή έδειξαν αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένους πάγκους φρούτων.
Ορισμένοι από το πλήθος, που έφθασε τις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, ξεκίνησαν από το εμπορικό κέντρο και επέδραμαν σε μια αποθήκη λαχανικών που απασχολεί μετανάστες από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε πως πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις ταραχές, περίπου 380 άνθρωποι συνελήφθησαν και ξεκίνησε ποινική διαδικασία.
Επιπλέον αστυνομικοί στάλθηκαν αλλά οι σποραδικές συγκρούσεις και οι συλλήψεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ
Πολλοί Μοσχοβίτες δυσανασχετούν με τη μαζική άφιξη μεταναστών εργατών στην πρωτεύουσα την τελευταία δεκαετία.
Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με επιφυλακή τα συχνά ξεσπάσματα βίας στις ρωσικές πόλεις ανάμεσα σε μέλη της σλαβικής πλειοψηφίας και ανθρώπους που κατάγονται από τον κυρίως μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο, τα πρώην σοβιετικά κράτη του Νοτίου Καυκάσου και την Κεντρική Ασία.

Video