Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ντόρα: Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες. Στη φάση αυτή…

Dora-Bakoyannis
Twitter@EmOikonomidis
Όσοι ασχολούνται επιστημονικά με τον τομέα της πολιτικής επικοινωνίας, διδάχτηκαν κατ’ ελάχιστο ότι η απόπειρα ανάγνωσης μιας πραγματικότητας που καλείται να διαχειριστεί με επάρκεια και πειστικότητα το πολιτικό “υποκείμενο”, ξεκινάει αναπόφευκτα από την παράμετρο της ψυχολογίας.
Πόσο μάλλον όταν μια ολόκληρη κοινωνία, η ελληνική, έχει περίσσευμα αποθεμάτων εύπλαστης ψυχολογίας, από τη σπονδυλική στήλη της οποίας απουσιάζει το μέτρο. Όσο εύκολα ενθουσιαζόμαστε, με την ίδια ταχύτητα, ευκολία και σφοδρότητα απογοητευόμαστε.
Το μέτρο αποτελεί λοιπόν την ικανή και αναγκαία προστιθέμενη αξία, που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει ευκολότερα, και με λιγότερα (εθνικά, κοινωνικά, προσωπικά) απωθημένα από τη σημερινή σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση. Το μέτρο, σε συνδυασμό με την κατανόηση της ψυχολογίας όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά κάθε κοινωνίας που χρειάζεται παρότρυνση για να κοιτάξει λίγο πιο πέρα και μακριά από το σκοτάδι. Να δει “φως”, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αρκετά έμπειρη για να κατανοεί ότι χωρίς “θετικές ειδήσεις”, η ελληνική κοινωνία που διέρχεται ένα παρατεταμένο στάδιο εθνικής μελαγχολίας στα χρόνια του Μνημονίου, όχι μόνο δεν θα καταφέρει να σηκώσει κεφάλι, αλλά αντιθέτως θα διολισθήσει στην κλινικά διαχειρίσιμη περίπτωση της βαριάς κατάθλιψης.
Γι’ αυτό και έκλεισε τη σημερινή εμφάνισή της στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στην τηλεόραση του “ΣΚΑΪ”, με θετικό αποτύπωμα: “Οι Έλληνες περνάμε πολλά αλλά θα ξανασηκώσουμε κεφάλι”, ήταν η εύγλωττη αποστροφή της, μια στρατηγική επιλογή που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να επιβάλλει, σε όσους αδυνατούν από μόνοι τους να κατανοήσουν τα κεντρικά διακυβεύματα της σημερινής Ελλάδας. Και πώς πρέπει να κινηθούμε.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή επέμεινε στην ανάγκη “να σηκώσουμε ανάστημα”. Αναφέρθηκε σε πολιτικές που εφαρμόστηκαν και απέτυχαν, επομένως πρέπει να εγκαταλειφθούν, και άλλες που πέτυχαν και θα πρέπει να ενισχυθούν. “Έφτασε η ώρα της διαπραγμάτευσης”, τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα υγιές εθνικό μέτωπο, ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης στο οποίο οι πολιτικές δυνάμεις θα συμφωνήσουν πρωτίστως για το πως πρέπει να λετουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, και τι αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν στους θεσμούς και το Σύνταγμα.
“Δεν αντέχει η Ελλάδα έναν νέο διχασμό. Ένα ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης είναι απολύτως αναγκαίο”, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ: “Πώς θα γίνουν όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιόν κοροϊδεύουν αυτοί οι άνθρωποι; Νομίζουν ότι οι πολίτες τρώνε κουτόχορτο;”, σημείωσε εμφαντικά.
Η άλλοτε αντίπαλος του Αντώνη Σαμαρά στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της διαδοχής του Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή νέα, οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, απ’ την άλλη ωστόσο τάχθηκε και πάλι υπέρ παρεμβάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα φέρουν την Ελλάδα του σήμερα, πιο κοντά στα δεδομένα μιας σύγχρονης και αυτοδύναμης χώρας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική οργάνωση, σχολίασε ότι μπορεί στην εποχή της κρίσης οι ιδεολογίες να έχουν φθαρεί, δεν έχουν ωστόσο καταρρεύσει, και δεν δίστασε να μιλήσει για τις προσωπικές φιλοδοξίες της. Ή μάλλον, το πως η ίδια βλέπει τον εαυτό της στο σημερινό δύσκολο σκηνικό.
“Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες, στη φάση αυτή. Θα βοηθήσω τη χώρα μου με όλες τις δυνάμεις μου”, επεσήμανε. Αφήνοντας παράθυρο για τη μετακίνησή της στις Βρυξέλλες, και το αξίωμα της Ελληνίδας Επιτρόπου, με μια απάντηση που… έλεγε πολλά: “Δεν έχει τεθεί το θέμα. Όταν τεθεί, εδώ είμαστε να τα πούμε”…

ysterografa.gr