Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Εγώ, ο Μπούκουρας και η Χρυσή Αυγή»



Συνέντευξη στον Πέτρο Κουσουλό

Το πρωινό της περασμένης Δευτέρας ο βουλευτής Κορινθίας της «Χρυσής Αυγής», κ. Στάθης Μπούκουρας τον κατονόμασε ως τον «προστατευόμενο μάρτυρα» ο οποίος κατέθεσε στους ανακριτές ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του. Την επόμενη κιόλας ημέρα μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της Πελοποννήσου, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση».
Το μεσημέρι της Τετάρτης μια περίεργη είδηση ξεχύθηκε στο διαδίκτυο. Ανέφερε ό, τι είχε συλληφθεί από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εξαιτίας δηλώσεων που είχε κάνει σχετικά με «επίθεση» σε βάρος Πακιστανών, στο λιμάνι της Κορίνθου. Ο ίδιος θεωρεί ότι η «είδηση» ήταν ένα ακόμη τέχνασμα στοχοποίησης από μέρους του Κορίνθιου βουλετή της ακροδεξιάς Οργάνωσης.
Ο Παναγιώτης Μανάβης είναι 28 ετών. Υποστηρίζει ότι δεν είναι ο μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε στους ανακριτές, κ.κ. Γεωργουλέα και Παπακώστα για τα όπλα που διακινεί και κρύβει ο Μπούκουρας σε μοναστήρια στις Κλεωνές. Ούτε ότι τον υπέδειξε –στους δικαστικούς λειτουργούς- ως το πρόσωπο πίσω από το οποίο κρύβονται όλες οι επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών. Πακιστανών για την ακρίβεια.

«Μια ζωή είχα μάθει να λέω την αλήθεια κατάματα. Στο πρόσωπο του άλλου. Χωρίς κουκούλες. Αντρίκεια πράγματα», δηλώνει ερωτώμενος για τα όσα του προσάπτει ο υπό δικαστική έρευνα βουλευτής της Χ.Α. Η συζήτηση μαζί του είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ο Παναγιώτης ασχολείται με τις γεωργικές καλλιέργειες και είναι πρώην Χρυσαυγίτης.
«Ο άνθρωπος που εξέλεξε βουλευτή τον κ. Μπούκουρα είμαι εγώ. Οκτώ μήνες ήμουν στο πλευρό του. Πίστεψα στα ιδεώδη του εθνικισμού. Νόμιζα ότι θα αλλάζαμε την Ελλάδα. Ότι θα δίναμε ένα γερό μάθημα σε όλους τους πολιτικούς οι οποίοι μας έφεραν στη συγκεκριμένη θέση. Γρήγορα διαψεύστηκα. Ένιωσα μεγάλο κορόιδο. Σηκώθηκα και έφυγα. Από τότε ξεκίνησε ένας πόλεμος σε βάρος μου»
«Πως εντάχθηκα»
Μέχρι τα 27 του ο Παναγιώτης δεν συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα. Δεν ψήφιζε. Λίγο πριν τις εκλογές του Μαϊου του 2012 άρχισε να ανταλλάσσει συζητήσεις ιδεολογικού περιεχομένου με τον «φίλο» του τον Στάθη. «Τον Στάθη Μπούκουρα», μου λέει. «Συμφωνούσαμε στα απλά. Ό, τι ένα δεξιό κόμμα με ξεκάθαρες αρχές μπορεί να αναστήσει την μισοπεθαμένη Ελλάδα. Αρχή μας ήταν ο εθνικισμός. Και, ναι, δέχτηκα να τον βοηθήσω στις εκλογές».
μαιανδρος μαναβηΣύντομα ο Παναγιώτης Μανάβης μετατράπηκε σε έναν Χρυσαυγίτη. Χτύπησε και τατουάζ. Τον Μαίανδρο.
«Άνοιξα τα γραφεία της Νεμέας και έιδα ότι ο κόσμος ενδιαφερόταν. Αυτό μας έδωσε δύναμη». Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο 28χρονος άνδρας μαζί με τον πολιτευτή και μετέπειτα βουλευτή της Χ.Α. όργωσαν όλη την Πελοπόννησο. «Το κεντρικό σύνθημά μας ήταν ότι θα μπούμε στη Βουλή και θα πετάξουμε τους πολιτικούς απέξω. Με τις λέξεις, όχι με την βία». Τα πρώτα «σημάδια» για το πραγματικό πρόσωπο, όπως λέει, της Οργάνωσης έγιναν ορατά από τους πρώτους κιόλας μήνες. «Είδα μια περίεργη στρατιωτικοποίηση. Στην Αρχή δεν με χάλαγε. Στη συνέχεια όμως κατάλαβα ό, τι κάτι άλλο έπαιζε…».
Το σχίσμα
 Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή του από την Χρυσή Αυγή, ξεκίνησε το βράδυ των εκλογών του Μαϊου 2012. Οι κ.κ. Στάθη Μπούκουρας και Παναγιώτης Μανάβης, «μεθυσμένοι» από την μεγάλη εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, βρίσκονταν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο με κατεύθυνση την Αθήνα. «Τότε ο κ. βουλευτής έκρινε σκόπιμο να τηλεφωνήσει στον δήμαρχο Κορίνθου, τον κ. Πνευματικό και να τον απειλήσει. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο τον ρώτησα γιατί το έκανε. Κατάλαβα ότι άρχισαν να χάνουν το μέτρο».
«Μας συμπεριφέρονταν σαν σκυλιά»Έκτοτε άρχισε να παρατηρεί συμπεριφορές. Ακραίες συμπεριφορές. «Είδα ότι δεν τους ενδιέφερε η ιδέα αλλά η πάρτη τους». Τα περιστατικά; «Πολλά. Είδα ότι το κόμμα είχε μετατραπεί στο καλύτερο μαγαζάκι. Διακινούταν χρήμα. Το έριξαν επιχειρηματίες και το έφαγε ο κ. βουλευτής με εμάς σε ταβέρνες και χλιδάτα ξενοδοχεία αλλά και έσοδα που προήλθαν από πώληση των αξεσουάρ. Θα σου πω κάτι χαρακτηριστικό.
Ενώ προεκλογικά ήταν όλα τσάμπα μετέπειτα ζητούσαν από τα παιδάκια να πληρώνουν από την τσέπη τους. Και πλήρωναν πολλά. Είδα μια εκμετάλλευση. Το ίδιο γινόταν και με τα συσσίτια. Ανάγκαζαν τα μέλη να παίρνουν διάφορα είδη διατροφής από φίλους και συγγενείς, τα συγκέντρωναν και ξαφνικά όλα αυτά εμφανίζονταν ως χορηγία του εκάστοτε βουλευτή. Ήταν μια κοροϊδία. Αλλά πάνω από όλα ξενέρωσα όταν είδα ότι πρόσωπα που είχαν προβλήματα με τις Αρχές βρήκαν θαλπωρή στην Χρυσή Αυγή επειδή αισθάνθηκαν Ασφάλεια. Και όταν κατάλαβα ότι όλα γίνονταν για το χρήμα. Όταν είδα τον βουλευτή να σπάει το αυτοκίνητο χωρίς να τον ενδιαφέρει και τον είδα να αντιμετωπίζει την διαφορετική άποψη με βρισιές, λες και ήμασταν σκυλιά. Τότε είπα «ως εδώ», σηκώθηκα και έφυγα…».
Ο ίδιος λέει ότι η ξαφνική φυγή του από την Χ.Α. είχε ως αποτέλεσμα να ερημώσει η τοπική οργάνωση της Νεμέας. Από 200 μέλη, έμειναν –όπως αναφέρει- 5 με 10. «Από τότε ο κ. Μπούκουρας με είχε προειδοποιήσει ότι δεν φεύγουν εύκολα από την Χ.Α. Έκτοτε δεν μπόρεσε να μου το συγχωρήσει και με στοχοποίησε. Αυτό έκανε και τη Δευτέρα όταν με παρουσίασε ως προστατευόμενο μάρτυρα. Ατύχησε για ακόμη μια φορά».
- «Όπλα είδες;», τον ρωτάμε. «Όχι δεν είδα. Αλλά είδα επιθέσεις σε βάρος μεταναστών που γίνονταν κατόπιν εντολής. Όπως είδα και τα στρατιωτικά παραγγέλματα. Είδα μια οργάνωση που δεν ήταν εθνικιστική αλλά φλέρταρε με το ναζισμό… Γι αυτό και έφυγα», καταλήγει».

e-reportaz.gr