Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου, η Πελοποννήσια ερευνήτρια που υπόσχεται λύση για τον καρκίνο, στο συνέδριο «Μια Περιφέρεια, Ένας Πλανήτης» της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ellines.com



Η σπουδαία Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή, στο πλαίσιο του δέκατου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη των Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (International Society for the Study of Fatty Acids and LipidsISSFAL, θα βρίσκεται ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές του συνεδρίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ellines.com «Μια Περιφέρεια, Ένας Πλανήτης».
Ο σκοπός του συνεδρίου «Μια Περιφέρεια, Ένας Πλανήτης» είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελληνική ομογένεια και τέλος η παρουσίαση καλών πρακτικών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, που ξεκινά σε λίγους μήνες, το 2014. 

Ποια είναι η Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου:

Η Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου. Kατόπιν, ασχολήθηκε με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL) και στη συνέχεια κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος στα πλαίσια του διδακτορικού της στο Queen Mary University, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό Οργανισμό Έρευνας (Medical Research Council). Για την εργασία της σχετικά με τον προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου επιδερμίδας και στόματος απέσπασε, μεταξύ άλλων βραβείων και τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award) απο την Διεθνή Κοινότητα για τη Μελέτη των Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (ISSFAL), κατά το δέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Βανκούβερ του Καναδά. Σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου μελετώντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Η Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου σχολιάζοντας τη βράβευσή της έχει δηλώσει «Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα. Φαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα στη χρήση των Ωμέγα 3 λιπαρών στη θεραπεία και την πρόληψη των καρκίνων αυτών. Είναι ακόμα νωρίς και φυσικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η έρευνα αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ ενθαρρυντικά». 

Όπως η ίδια επισημαίνει, ανέκαθεν είχε έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα σχετικά με τον καρκίνο διότι πλήττει πάρα πολλούς ανθρώπους χαρακτηρίζοντάς τη μάστιγα του αιώνα. «Είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη ασθένεια και πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τους μηχανισμούς του καρκίνου, όπως επίσης και να βρεθούν νέες θεραπείες για την ασθένεια.» Η συγκεκριμένη έρευνα έχει πρόσφατα δημοσιευθεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Carcinogenesis και υπάρχουν σχέδια για να συνεχιστεί στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή η Χαρά Νικολακοπούλου εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου μελετώντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Όσο για τις θυσίες που απαιτεί η επιστήμη, η ίδια αναφέρει πως όταν κάνει κάποιος αυτό που πραγματικά αγαπάει τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό θυσία «Θέλει πολύ δουλειά και πολύ διάβασμα. Επειδή διάλεξα να είμαι στο εξωτερικό ώστε να έχω περισσότερες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα, για μένα είναι θυσία το γεγονός ότι είμαι μακριά από τη χώρα μου και από τους δικούς μου ανθρώπους».
 
Οι Έλληνες επιστήμονες αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό διότι στη χώρα μας δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση των ερευνών ώστε να βρεθούν περισσότερες θέσεις για τους νέους επιστήμονες. Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι κάτι που η ίδια επιθυμεί, αν και δηλώνει προβληματισμένη με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, η χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα, εκεί είναι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Με στεναχωρεί η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, με πονάει το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες και οικονομικές και κοινωνικές. Ελπίζω κάποια στιγμή να φτιάξουν τα πράγματα και κάποια στιγμή να μπορέσω να γυρίσω».