Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αποδοκιμάστηκε ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη - Mετονόμασε τμήμα ης πλατείας “Καραϊσκάκη” σε πάρκο “Δυρράχιο – Αλβανία”

mpoutarisΣε πάρκο “Δυρράχιο – Αλβανία”, μετονομάστηκε τμήμα της πλατείας “Καραϊσκάκη”, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Μοναστηρίου,, απέναντι από την κεντρική είσοδο του κτιρίου του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία των δημάρχων των δύο πόλεων, Γιάννη Μπουτάρη και Βανγκιούζ Ντάκο, ενώ η επιλογή του πάρκου έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του 90 αποτελεί τόπο συγκέντρωσης οικονομικών Αλβανών μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους.

Η μετονομασία εντάσσεται στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ενώ σε ανταπόδοση, σύντομα θα εγκαινιαστεί και αντίστοιχο πάρκο, με την ονομασία “Θεσσαλονίκη”, σε κεντρικό σημείο του Δυρραχίου.
Στην ομιλία του ο κ. Μπουτάρης, μεταξύ άλλων, είπε ότι κλίμα ειρήνης και συνεργασίας καλλιεργούν μόνο οι σχέσεις καλής γειτονίας, η λεγόμενη διπλωματία των πόλεων και όχι οι πολιτικές διαφωνίες, ενώ επισήμανε ότι στην περιοχή αυτή, μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πέρασαν χιλιάδες μετανάστες που έφθαναν στην Ελλάδα, αναζητώντγας ένα καλύτερο μέλλον. Ο Αλβανός ομόλογός του κ. Ντάκο, ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι αυτέ οι πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τις σχέσεις φιλίας και ειρήνης μεταξύ των γειτονικών λαών.
Νωρίτερα, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε τον ομόλογό του ομόλογό του για θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζήτησε τη συμμετοχή του Δήμου Δυρραχίου με δράσεις, εθελοντές και εκδηλώσεις στις μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας ανοιχτής θάλασσας, οι ποδηλατικοί αγώνες, ο νυχτερινός ημιμαραθώνιος κ.α. που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα.
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης, καθώς κάτοικοι της περιοχής και άλλα άτομα, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μετονομασία του πάρκου σε “Δυρράχιο – Αλβανία”. Σε κάποια στιγμή οι συγκεντρωθέντες φώναξαν συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, των μεταναστών, ενώ αποδοκίμασαν τους επισήμους κατά την αποχώρησή τους, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.

υστερογραφα.