Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Παρακράτηση-σοκ 26% στα μπλοκάκια

blokakia
Αύξηση-σοκ στην παρακράτηση φόρου στα δελτιά παροχής υπηρεσιών, σε 26% από 20% που είναι σήμερα, φέρεται να έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των ίδιων απαιτήσεων από την Αθήνα, η τρόικα εκτιμάται ότι ζητεί να καταργηθεί και η έκπτωση 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου από μισθωτούς και συνταξιούχους.
Με τις νέες ρυθμίσεις αυτές θα μειωθούν αμέσως οι αμοιβές για όλους τους μισθωτούς, για μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών και για όσους παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αλλά και για μεγάλο αριθμό εργαζομένων με μπλοκάκι, οι οποίοι στην ουσία είναι μισθωτοί αλλά αμείβονται κάθε μήνα με τον τρόπο αυτό.
Για πολλούς από τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, η αύξηση στην παρακράτηση σημαίνει ότι οι μηνιαίες αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 7,5% και τούτο παρά το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα να φορολογηθούν ως μισθωτοί (με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ) οπότε μετά την εκκαθάριση του φόρου η διαφορά θα τους επιστραφεί -έστω και με τη συνηθισμένη μεγάλη καθυστέρηση.

ysterografa.gr