Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Σκουπίδια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πύργος, Ολυμπία

Στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, την Πέμπτη κατά σειρά στην περιοχή, για το θέμα των σκουπιδιών,  προχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.
Στη δήλωσή του κάνει λόγο για κατάσταση η οποία έχει φτάσει σε σημείο που είναι πέραν των ορίων που μια πολιτισμένη κοινωνία μπορεί να αποδεχτεί» και καλεί «τους Δημάρχους του Νομού, το ΦοΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας) και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς και κινήματα, να συζητήσουμε και συναποφασίσουμε για ένα σχέδιο, μέχρι τη λειτουργία του Εργοστασίου Απορριμμάτων του ΧΥΤΥ και των χώρων λειτουργίας Δεματοποιητών και  μεταφόρτωσης των απορριμμάτων»
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Καφύρα είναι το εξής:

«Η κατάσταση με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία έχει φτάσει σε σημείο που είναι πέραν των ορίων που μια πολιτισμένη κοινωνία μπορεί να αποδεχτεί.
Από τη μια πλευρά τα απορρίμματα σωρεύονται στις πόλεις και στις κατοικημένες περιοχές της Ηλείας , κατάσταση και τείνει να λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης και από την άλλη πλευρά η ανεξέλεγκτη εναπόθεση τους σε ΧΥΤΑ πλήττει το περιβάλλον, τη φύση και τους ανθρώπους κατ’ επέκταση.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και στην διασταύρωση  αντίθετων καταστάσεων και δυσμενών επιπτώσεων καλούμαι υποχρεωτικά εκ του νόμου να υπογράψω την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και της προσωρινής  εναπόθεσης των απορριμμάτων.
Την κήρυξη έκτακτης ανάγκης  μου την επιτάσσει η 5610/01-10-13 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πατ. Γεωργιάδη και επιλογή της θέσης «Λίμνες» της Δ.Ε. Βώλακας του Δήμου Πύργου την καθορίζει το κοινό αίτημα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας (555Δ/30-09-13).
Υποχρεούμαι να υπογράψω αυτή την απόφαση εκ του Νόμου αλλά και σκεπτόμενος την δημόσια υγεία των πολιτών των κατοικημένων περιοχών των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
Όμως αυτό το θέμα με τις συνεχόμενες κηρύξεις έκτακτης ανάγκης( πέμπτη  (5η) κατά σειρά) , πρέπει να τελειώσει. Επιπρόσθετα, ανάλογα αιτήματα για κήρυξη έκτακτης ανάγκης έχουν κάνει ο Δήμος Ήλιδας για εναπόθεση στα ‘’ Κονιδέικα ‘’ (που σημειωτέον προωθείται  έργο η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ) και ο Δήμος Κρέστενας – Ανδρίτσαινας για τη θέση «Λίμνες» και αυτός.
Η παράταση του ενός (1)μηνός όλοι ξέρουμε ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα, γιατί σε έναν μήνα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων ή και η λειτουργία του Δεματοποιητή στις «Λίμνες» ή τα  ‘’ Κονιδέικα ‘’ της Αμαλιάδας και άρα σε έναν μήνα το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε, με μεγαλύτερη ένταση και την αξιοπιστία μας και την σοβαρότητα σε ελάχιστο επίπεδο.
Απαιτείται και για αυτό καλώ, αφού υπογράψω αυτή την απόφαση, τους Δημάρχους του Νομού, το ΦοΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας) και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς και κινήματα, να συζητήσουμε και συναποφασίσουμε για ένα σχέδιο, μέχρι τη λειτουργία του Εργοστασίου Απορριμμάτων του ΧΥΤΥ και των χώρων λειτουργίας Δεματοποιητών και  μεταφόρτωσης των απορριμμάτων.
Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε ούτε και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και πρέπει να βρούμε αμέσως λύση που δεν μπορεί παρά να είναι :
             Η εναπόθεση των απορριμμάτων να γίνεται εκεί που δεν επηρεάζει το περιβάλλον και αν αυτός είναι εκτός της Ηλείας, η κυβέρνηση να επιχορηγήσει τους Δήμους για την μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εκτός Ηλείας.
             Να αναπτυχθεί η ανακύκλωση  των απορριμμάτων, δράση   που η Ηλεία βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες περιοχές.
Οι Δήμοι και ο ΦοΣΔΑ που είναι μοναδικοί υπεύθυνοι εκ του Νόμου διαχειριστές, καλούνται να προωθήσουν την επίλυση αυτού του προβλήματος, που ταλανίζει τους κατοίκους και επιβαρύνει το περιβάλλον της Ηλείας, καθώς και να διοργανώσουν  ευρεία συζήτηση για το  θέμα αυτό .
Εγώ, σε αυτή την κατεύθυνση είμαι πρόθυμος να συμβάλω αποφασιστικά».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ

aftodioikisi.gr