Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΄GOLDEN BOYS΄΄!!!.



Tου Ανδρέα Μητσόπουλου

H απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 1499/20-6-2013) να καθορίσει ως αντικειμενική τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου, το αστρονομικό ποσό των 100 €, για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Άσσου-Λεχαίου του Δήμου Κορινθίων, κινείται σε λάθος κατεύθυνση και αποτελεί προϊόν ελλιπούς ενημέρωσης του Υπουργείου από τους αρμόδιους φορείς. 

          Πρόκειται για μια εξωπραγματική αντικειμενική τιμή που θα καθορίσει τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής και κατ’ επέκταση θα εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα ύψη τα ποσά που θα απαιτηθούν από τους δημότες, για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013, αλλά και του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

          Το χειρότερο όμως σε όλα αυτά είναι ότι η ανωτέρω απόφαση αντίκειται στις επιταγές του Ν. 3842/2010, σύμφωνα με το άρθρο 32 του οποίου, για τις περιοχές Δήμων ή Κοινοτήτων όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (όπως συμβαίνει στην περιοχή μας), η αξία των οικοπέδων καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, βάσει της κατώτερης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του Δήμου.

          Όσον αφορά την περιοχή Άσσου-Λεχαίου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι οποίες ταυτίζονται τόσο με αυτές του Βουλευτή Κορινθίας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, ο οποίος υπέβαλε στη Βουλή δύο εμπεριστατωμένες ερωτήσεις για το θέμα αυτό, όσο και με άλλες που βρίσκονται στη διάθεση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Βασίλη Νανόπουλου, ο οποίος με τη σειρά του έχει προβεί στην αποστολή αμέτρητων επιστολών προς τους αρμόδιους φορείς, για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος, υπάρχουν στην Δ.Ο.Υ. Κορίνθου συγκριτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν πραγματική αξία οικοπέδου στο Κοινοτικό Διαμέρισμα «Βεληνιάτικα» της Δ.Ε. Άσσου-Λεχαίου, στο ύψος μόλις των 9 € ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου. Παρόλα ταύτα η αντικειμενική τιμή για όλη την περιοχή καθορίσθηκε στα 100 €, αντί για το ορθόν που είναι τα 9 € δεδομένου ότι η τιμή αυτή αποτελεί την κατώτερη τιμή της περιοχής μας και επομένως σύμφωνα με τον προαναφερθέντα Ν. 3842/2010 αυτή η τιμή πρέπει να εφαρμοσθεί για όλη την Δημοτική Ενότητα Άσσου-Λεχαίου.

          Στο σημείο αυτό ανακύπτει το μείζον ζήτημα, εάν η αρμόδια Δ.Ο.Υ. Κορίνθου απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών πλήρη στοιχεία για την περιοχή Άσσου-Λεχαίου, ώστε το τελευταίο να καθορίσει την αντικειμενική τιμή της περιοχής βάσει της κατώτερης τιμής οικοπέδου και εάν ο Δήμος Κορινθίων συνεργάσθηκε αρμονικά με τη Δ.Ο.Υ. ως  προς την εξεύρεση συμβολαίων βάσει των οποίων θα διαπιστωνόταν η κατώτερη τιμή της περιοχής, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της Κορινθίας (Κιάτο και Ξυλόκαστρο), στις οποίες, χάρη σε αυτήν την σύμπνοια των τοπικών φορέων εφαρμόσθηκε κατά τρόπο ορθό ο ανωτέρω νόμος.

          Η Δημοτική Ενότητα Άσσου-Λεχαίου που αποτελείται από τα χωριά Λέχαιο, Περιγιάλι, Άσσο και Κάτω Άσσο, είναι πράγματι μια προικισμένη από την φύση περιοχή, συνδυάζοντας θάλασσα και πεδιάδα.

Δεν αποτελεί όμως φημισμένο τουριστικό θέρετρο με υψηλή εμπορικότητα και ιδιαίτερα αυξημένη παραθεριστική κίνηση, για να έχει αντικειμενική τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου το ποσό των 100 €, τιμή μεγαλύτερη δηλαδή από κάθε παραλιακή περιοχή της Βορείου Πελοποννήσου.

          Οι ιθύνοντες πρέπει να κατανοήσουν ότι οι δημότες της Δ.Ε. Άσσου-Λεχαίου, είναι άνθρωποι της βιοπάλης, αγρότες, άνθρωποι του μεροκάματου που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια. Δεν είναι golden boys και ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακινήτων στη Μύκονο, την Εκάλη και την Κηφισιά για να κοστολογείται η περιοχή τους με 100 € ανά τετραγωνικό μέτρο.
          Είναι αδιανόητο να υπερεκτιμάται η αξία της περιοχής μας, την στιγμή που οι αντικειμενικές τιμές σε πασίγνωστους τουριστικούς προορισμούς είναι χαμηλές π.χ. στη Ρόδο 66 € ανά τετραγωνικό μέτρο, στην Κω 20 €, στην Άνδρο 15 €, στην Αμοργό 20 €, στη Νάξο 40 €, στην Κέρκυρα 70 €, στην Ζάκυνθο 60 €, στο Αργοστόλι 21 € κ.ο.κ.
          Είναι επιτακτική ανάγκη, οι αρμόδιοι φορείς να σκύψουν στο πρόβλημά μας και να προχωρήσουν με παρρησία στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών της Δ.Ε. Άσσου-Λεχαίου, ούτως ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πληρωθεί από τους δημότες, αυξημένος ο ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013, αλλά και ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον. Ένας φόρος που είναι βέβαιο ότι οι δημότες δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν αν δεν μεταβληθεί η εις βάρος μας κατάσταση.

          Από την πλευρά μας, ως δημότες της Δ.Ε. Άσσου-Λεχαίου του Δήμου Κορινθίων, δεσμευόμαστε και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη πολιτική και νομική οδό, για την ανατροπή αυτής της εις βάρος μας άδικης απόφασης. 

          Δεν είμαστε φοροφυγάδες και απείθαρχοι στην καταβολή των φορολογικών μας υποχρεώσεων. Είμαστε νομοταγείς πολίτες με φιλότιμο και έχουμε την θέληση να στηρίξουμε τις κυβερνητικές προσπάθειες για απεμπλοκή της χώρας από την κρίση. Δεν θα ανεχθούμε όμως να αδικoύμαστε και να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην φοροδοτική μας ικανότητα και στην πραγματική αξία των περιουσιών μας. 


                                                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
                                                                 ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
                                                      ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ.        
                                                 ΑΣΣΟΥ-ΛΕΧΑΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 
                             ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΝΟΔΕ Ν.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ