Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ν. Υόρκης προχθές ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης από το Διακοπτό Αλεξάντερ Πέιν

Στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ν. Υόρκης προχθές ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης από το Διακοπτό Αλεξάντερ Πέιν Παρουσίασε τη νέα του ταινία «Nebraska» ενώ ήδη σχεδιάζει την επόμενη που θα έχει τίτλο «The Judge’s Will»
Στο Alice Tully Hall του Λίνκολν Σέντερ παρέστη την περασμένη Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013 το βράδυ, ο 52χρονος Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος με καταγωγή από το Διακοπτό Αιγιαλείας Αλεξάντερ Πέιν (Παπαδόπουλος) με αφορμή την πρεμιέρα της καινούριας του ταινίας, «Nebraska».
Μαζί του ήταν και ο πρωταγωνιστής του, ο βετεράνος Αμερικανός ηθοποιός Μπρους Ντερν στα 77 του χρόνια σήμερα που δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία στο ασπρόμαυρο «Nebraska» και ήδη φημολογείται ότι ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και τις υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ.
Η ταινία που άφησε καλές εντυπώσεις στη Ν. Υόρκη όπως και πριν από μερικούς μήνες στο Φεστιβάλ των Κανών, θα βγει στις Αμερικάνικες αίθουσες στις 15 Νοεμβρίου 2013 ενώ στην Ελλάδα απ’ όσο πληροφορηθήκαμε, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο παραπάνω αφού θα βγει στις αίθουσες στις 23 Ιανουαρίου 2013 προφανώς για να αξιοποιήσει πιθανές υποψηφιότητες σε Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ.
Στο μεταξύ όπως γράφει το Ελληνικό κινηματογραφικό σάιτ flix.gr, ενώ ακόμα προωθεί το «Nebraska» σ’ ολόκληρο τον κόσμο ο συμπαθής και ταλαντούχος Αλεξάντερ Πέιν (η προτελευταία του ταινία ήταν το εξαιρετικό κοινωνικοδραματικό φιλμ «Οι Απόγονοι» με τον Τζορτζ Κλούνει) βρήκε την επόμενη έμπνευσή του, στις λέξεις της βραβευμένης Ρουθ Πράουερ-Τζαμπβάλα.
Ο Αλεξάντερ Πέιν λοιπόν διερευνά το επόμενο φιλμ του που, όπως λέγεται, θα έχει τίτλο «The Judge’s Will» και παραγωγό τη Fox Searchlight και την Condé Nast Entertainment.
Το «The Judge’s Will» (όπως είναι ο προσωρινός τίτλος) θα βασίζεται στο τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε στο περιοδικό The New Yorker η Ρουθ Πράουερ-Τζαμπβάλα (σεναριογράφος που συνδέθηκε ιδιαίτερα με τα φιλμ του Τζέιμς Άιβορι) πριν το θάνατό της και περιγράφει τις τελευταίες κοινές στιγμές ανάμεσα σ’ έναν βαριά ασθενή Δικαστή στο Δελχί και τη νεότερη σύζυγό του.
Ο καθένας τους ζει μια ξεχωριστή ζωή, παρότι κατοικούν στο ίδιο, οικογενειακό τους σπίτι και καθώς ο Δικαστής νιώθει το θάνατο να πλησιάζει, θέλει να εξασφαλίσει ότι η ακόμα νεότερη, αμόρφωτη ερωμένη του, θα έχει τα προς το ζην και δεν θα «εξοστρακιστεί» από την κοινότητά τους.
Η Ρουθ Πράουερ-Τζαμπβάλα, η σπουδαία Γερμανικής καταγωγής συγγραφέας και σεναριογράφος που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία 86 χρόνων, είχε τη δική της ιστορία στον κινηματογράφο, κυρίως ως συνεργάτιδα των Μέρτσαντ και Άϊβορι. Μάλιστα τιμήθηκε 2 φορές με το Όσκαρ σεναρίου, για το αριστουργηματικό «Δωμάτιο με Θέα - A Room with a view» το 1986 και για το «Επιστροφή στο Howard’s End» το 1993 ενώ ήταν υποψήφια και για τα «Απομεινάρια μιας Μέρας» το 1994.
Η φωτό του Πέιν και του Ντερν από το 51ο Φεστιβάλ της Ν. Υόρκης, είναι από το gettyimages.
Επιμέλεια - Τ. Μαρτάτος


thebest.gr