Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Θέλει το ΔΝΤ… πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα;

IMF-Christine-Lagarde
“Τύμπανα πολέμου” ηχούν και πάλι μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών, καθώς στην έκθεση “Fiscal Monitor”, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσδιορίζει ως απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το νέο “κούρεμα”, αυτή τη φορά του δημοσίου τομέα, με σταθερή επιδίωξη τη μείωση στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Το ΔΝΤ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπίστωσης των αναγκών της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με την αντίστοιχη ανάγνωση που κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της χώρας, χωρίς ουσιαστικά να αφήνει περιθώρια συζήτησης για το ενδεχόμενο να μην δρομολογηθεί μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, προοπτική που μέχρι σήμερα βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Γερμανία.
Το ανησυχητικό των συμπερασμάτων της έκθεσης του ΔΝΤ αφορά στην προτροπή για νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να υιοθετηθούν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης εντός του 2014.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μια επιπλέον προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2016, θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με ποσοστό 3,5% του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, όπως προκύπτει και από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου, ανθίσταται στην προοπτική λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, την ώρα που είναι κοινή η εκτίμηση πως τυχόν νέα μέτρα δεν θα περάσουν από τη Βουλή, και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές.

ysterografa.gr